kärmeniemen sunnuntailapsi

Nimi Kärmeniemen Sunnuntailapsi Syntynyt 08.06.2014 Skp, säkä Tamma, 157 cm
Rotu Suomenhevonen Painotus Kenttäratsastus Omistaja coupie VRL-11889
VH-tunnus VH14-018-1045 Koulutus HeA, 110 cm, CIC1 Kasvattaja Kärmeniemi

Surma on virtuaalihevonen! Täyttänyt 14 vuotta 01.04.2018.

KERJ-I (102.5p) 03/2018

KTK-III (69p) 12/2015

SV-II (33.7p) 12/2015


luonnekuvaus

Kärmeniemen Sunnuntailapsi, jolla on suhteellisen kolho kutsumanimi Surma (joka ei siis ole itse keksimäni), tuli meille vähän vahingossa. Sen vanha omistaja työnsi sen omistukseeni puoliväkisin ja vaikka alun perin ajattelin, etten todellakaan tarvitse enää yhtään suomenhevosta, Surma kotiutui varsin ongelmitta ja otti paikkansa hevoslaumassani välittömästi. Tamma on mukavan huoleton ja mutkaton tyyppi, joka tuo jo olemuksellaan rentoutta ja letkeyttä jokaiseen päivään. Mitenkään erityisen helppo hoidettava ja ratsastettava se ei ole, mutta siitä huolimatta Surma on jokaisen tallityöntekijän suosikki, jonka ratsastusvuoroista välillä kiistelläänkin. Tamma on vain niin… Surma. Sen kanssa saa hyvän tauon kisakireistä täysiverisistä, sillä Surmalla ei ole tapana ottaa kipinää jokaisesta kuulemastaan rasahduksesta.

Surma tuntuu kokoaan isommalta usein siksi, että se on niin varomaton. Tamman mielestä maailma on täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempia juttuja, joita sen on päästävä tutkimaan nythetivälittömästi. Jos välissä on joku hoitaja riimunnaruineen, niin se on Surman mielestä vähän voi voi. Surmalla on myös taipumus karkailla tarhasta ja karsinasta, mutta jostain syystä se on tämän hevosen kanssa vain hauskaa eikä raivostuttavaa. Surmalle kaikki hoitotoimenpiteet ovat yhtä hauskoja, joskin kavioitaan se ei tohtisi millään nostaa pyynnöstä ja pesukarsinaan houkuttelu saattaa olla työn ja tuskan takana.

Ratsuna Surma on monitaituri, joka tosin mielellään menisi sieltä missä aita on kaatunut maahan. Hevonen vaatii vähän herättelyä ja motivointia, ennen kuin sen saa liikkumaan kunnolla ja esittelemään tahdikkaita askellajejaan sekä hyvää hyppyään. Esteillä Surman kanssa pitää olla riittävän napakka, jotta lähestymiset pysyvät suorina ja ponnistukset osuvat kohdalleen; sileällä sen kanssa pärjää vähän aloittelevampikin kuski. Maastossa Surma on todennäköisesti parhaimmillaan, sillä se on sataprosenttisen maastovarma, sitkeä ja kestävä ja nauttii maastoesteistä hirveästi.

sukutaulu

  i. VIR MVA Ch Ikuisuuskehrääjä
  KTK-II
  ii. Pohjanoteeraus   iii. Kohtalo
  iie. Hovin Katriina
  ie. Ilosanoma   iei. Menekki
  iee. Petronella
  e. Jätetään Kitumahan
  KERJ-I
  ei. Jännästi Jäkittää
  eii. Jämptisti Näin
  eie. Näsäviisastelua
  ee. Kitumaijja
  eei. Maisterri
  eee. Kitumus

jälkeläiset

30.11.2015 sh-o. Kärmeniemen Vermont - i. Kärmeniemen Colorado - om. VRL-01317
25.04.2017 sh-t. Paperisiipi - i. Kärmeniemen Andrus - om. Anniina N., VRL-09182
20.04.2018 sh-t. Vaniman Sonetti - i. Haavehurmio - om. VRL-05766
15.05.2018 sh-t. Seppäjärven Sunnuntaisurma - i. Seppäjärven Jumalanpelko - om. VRL-05772

kisakalenteri

Surma kilpailee porrastetuissa kilpailuissa. Tarkista ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista!

KERJ: 1915.14p, vt 5

Surma on saavuttanut maksimitasonsa.

päiväkirja

1.3.2018: Kouluvalmennus valmentajana Leenu
Coupie oli maneesissa verryttelemässä kauniilla suomenhevostammalla, kun saavuin itse paikalle. Tänään olisi vuorossa kouluvalmennus, sillä olin valmentamassa ratsukkoa ensimmäistä kertaa. Kehotin ratsastajaa jatkamaan alkuverryttelyä hetken itsenäisesti, että pääsisin hieman jyvälle heidän yhteistyöstään. Surma vaikutti olevan mukavan energinen, mutta aavistuksen jäykkä. Pyysin Coupieta ratsastamaan paljon laajoja kaaria ja ympyröitä, että Surma alkaisi niiden avulla pikkuhiljaa taipua ja notkistua. Ympyröillä oli hyvä pyytää takaosaa väistämään askeleen verran ulospäin. Rauhallisella mutta samaan aikaan aktiivisella ratsastuksella Surma alkoi muuttua vetreämmäksi ja kantaa itseään paremmin. Hetkisen kuluttua ratsukon työskentely alkoi näyttää sen verran hyvältä, että kerroin päivän varsinaisesta harjoituksesta.

Tehtävänä olisi tänään pohkeenväistöjä ja hieman avotaivutuksia. Ne olisivat juuri hyvä harjoitus notkistelemaan Surmaa vielä hieman lisää ja niitä on kiva harjoitella. Ohjasin ratsukon ensiksi tekemään pohkeenväistöä keskihalkaisijalta takaisin uralle muutamia kertoja, että näkisin miten heillä pysyy paketti kasassa. Ensimmäisissä väistöissä Surma lähti hieman puskemaan lapa edellä, mutta pienellä ulko-ohjan pidätteellä ja tiiviimmällä ulkopohkeella Coupie sai tamman suoristumaan. Kun pohkeenväistöt sujui hyvin, muutin harjoitusta vielä siten että lyhytsivu mentiin avotaivutuksessa. Avotaivutuksen jälkeen hevonen suorana pitkänsivun puoleen väliin ja muutaman askeleen verran pohkeenväistöä uran sisälle. Avotaivutuksessa ratsastaja sai olla tarkkana että hevonen kulki kolmella uralla, eikä venynyt liian pitkäksi. Napakalla ulko-ohjan tuntumalla ongelmaa ei ollut ja harjoitus sujui hyvin. Kun olin tyytyväinen ratsukon työskentelyyn molemmissa suunnissa, oli aika aloittaa loppuverryttelyt. Loppuverryttelyissä kehotin Coupieta ratsastamaan hevosen pitkäksi ja rennoksi eteen alas, että se venyttäisi kaulaansa ja selkäänsä.

5.3.2018: Estevalmennus valmentajana Leenu
Saavuin valmentamaan Coupieta ja Surmaa uudemman kerran, mutta tänään olisi vuorossa estevalmennus. Ratsukko sai aloittaa alkuverryttelyt itsenäisesti sileän työskentelyllä, samaan aikana kun itse kannoin tarvittavia esteitä paikoilleen. Alkuverryttelyjä ajatellen kannoin kentälle myös muutaman maapuomin ja pienen kavaletin, joita ratsukko sai tulla hetken itsenäisesti. Kun olin saanut esteet kasattua, suuntasin keskittymiseni ratsukkoon. Surma vaikutti tänään olevan varsin iloinen ja energinen, eikä suinkaan niin jäykkä kuin viimeksi. Tamma ravasi vaalea harja heilahdellen maapuomien yli ja pärskähteli tyytyväisenä. Maapuomien ja kavalettien jälkeen osoitin ratsukolle yhden pystyesteen ja pienen okserin, jotka olivat varsinaisia verryttelyhyppyjä. Näitä esteitä tultiin vain pari kertaa molemmista suunnista, ennen kuin siirryttiin niin sanottuihin oikeisiin tehtäviin.

Olin halunnut jatkaa jumppaavaa tyyliä myös tässä estevalmennuksessa, joten olin kasannut maneesiin yhden viiden laukka-askeleen linjan, sarjan kahden laukka-askeleen välillä sekä kolmen esteen in-and-out jumpan. Ensimmäisenä ratsukko sai tulla pelkkää linjaa muutaman kerran. Surma oli energinen ja sillä oli pitkä laukka, joten innoissaan sen tuli viiden askeleen välin vain neljällä. Tästä syystä linjan kakkosesteelle hyppy lähti aivan liian kaukaa ja puomit kolahtelivat maahan. Neuvoin Coupieta istumaan vain rauhassa satulassa, mahdollisimman painavana ja tekemään pieniä pidätteitä. Tämä riitti siihen, että seuraavalla kierroksella ratsukko sai väliin vaadittavat viisi askelta. Korotin esteitä hieman ja käskin ratsukon tulla ensiksi lävistäjällä olevan matalan in-and-out jumpan ja sitten pitkällä sivulla olevan linjan. Innarilla Surma meinasi hieman kompastua omiin jalkoihinsa, mutta Coupie sai tamman hyvin tasapainoon esteiden jälkeen. Linjan suhteen ei ollut enää ongelmia, joten saatoin lisätä tehtävään vielä sarjaesteen. Valmennuksen lopuksi esteet olivat noin metrin korkuisia ja kehittelin niistä pienen radan. Ensiksi linja viidellä laukalla, mistä käännetään lävistäjän innarille, jonka jälkeen pitkällä lähestymisellä sarjaesteelle. Sarjaesteeltä vielä kerran linjalle, mutta nyt askelta pidentäen neljällä laukalla. Tämä pieni rata sujui ratsukolta hyvin, Surmalla ei ollut ongelmia venyttää askeliaan pitkäksi viimeisellä linjalla. Tämän radan jälkeen ratsukko sai jäädä itsenäisesti jäähdyttelemään maneesiin.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © kasvattaja