rosenhof franzi

Nimi Rosenhof Franzi Syntynyt 06.05.2015 Skp, säkä Tamma, 169 cm
Rotu Trakehner Painotus Kouluratsastus Omistaja coupie VRL-11889
VH-tunnus VH15-021-0418 Koulutus GP, 80 cm Kasvattaja Rosenhof

Franzi on virtuaalihevonen! Täyttänyt 14 vuotta 01.08.2016.

KRJ-I (104.5p) 05/2016

luonnekuvaus

Franzi on perusluonteeltaan hieman äkäinen ja hapannaamainen hevonen. Se ei juuri tule toimeen muiden hevosten, etenkään toisten tammojen, kanssa, ja ihmisiinkin se suhtautuu nuivasti. Franzi on todella tammamainen tapaus ja tekee kyllä erittäin selväksi, jos se ei pidä jostakin. Hevosen inhokkiasioiden lista on pitkä: loimitus, eläinlääkärin vierailut, koirat, vatsan alta harjaaminen... Yleensä Franzin kanssa pärjää parhaiten, kun hoitaa sen rauhallisesti mutta vitkastelematta eikä jää kyselemään hevoselta, mikä sille tällä kertaa kelpaisi. Tamma osaa kyllä käyttäytyä hevosiksi eikä turhan päiten näyki tai potki hoitajiaan, vaikka se saattaa irvistellä pahastikin. Hoitaessa Franzi kannattaa kuitenkin laittaa kiinni ja taluttaessa olla tarkkana.

Ratsastettaessa Franzi on yllättävän helppo ja mukava sen muuten negatiiviseen luonteeseen nähden. Tamma sopii mainiosti aloittelevallekin kuskille, kunhan ratsastajalla on lempeät otteet ja pehmeä käsi. Liian kovat avut ja käsijarru päällä ratsastaminen saa hevosen jännittymään ja muuttumaan kuuroksi avuille. Franzi syttyy usein hieman hitaasti, ja se saattaakin alkuverryttelyissä vaikuttaa jäykältä ja haluttomalta liikkumaan. Tamma tarvitsee paljon taivuttelua ja temmonvaihteluita, ennen kuin se lämpenee riittävästi liikkuakseen oikein päin ja suorittaakseen vaativan tason tehtäviä. Kun Franzin on sitten kerran saanut liikkeelle, on se hyvin pehmeä ja herttainen ratsastettava, jota ei tarvitse koko ajan käskeä etenemään omalla moottorillaan. Tammalla on kauniit liikkeet ja paljon kokoamiskykyä, ja se jaksaa kärsivällisesti harjoitella samaa asiaa vaikka hamaan loppuun asti.

Franzi ei ole aivan helppo lastattava, ja aina kannattaakin varata riittävästi aikaa sen traileriin saamiselle. Kun tamman on saanut kyytiin, on se kuitenkin rauhallinen matkustaja eikä stressaa pitkiäkään kuljetuksia millään kulkuneuvolla. Kisapaikoilla Franzi on hyvä pitää kaukana muista hevosista, mutta muuten se on melko ongelmaton kisakaveri. Radalla Franziin tulee yleensä vähän lisää virtaa kotioloihin verrattuna, mikä ei ole tämän hevosen kanssa mikään huono juttu!

sukutaulu

  i. Isidor
  KRJ-I
  ii. Harcourt
  iii. Magnyte
  iie. Hypatia
  ie. Imbella
  iei. Armaday
  iee. Ibalance
  e. Freja
  KRJ-II
  ei. Kronos
  eii. Zauberflüte
  eie. Karla
  ee. Feodora
  eei. Mercury
  eee. Fenella

jälkeläiset

15.07.2015 trak-t. Frieda Coup - i. Wuorelan Brilliant - om. coupie, VRL-11889
03.09.2015 trak-t. Franka Coup - i. Rosenhof Reto - om. Welby, VRL-00121
16.09.2015 trak-o. Fandango CO - i. Rosenhof Reto - om. Pierre, VRL-10531

kisakalenteri

Franzi kilpailee kouluratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa. Katso ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista.

KRJ: vaikeustaso 11, 6742.29p

Franzi on saavuttanut maksimitasonsa.

päiväkirja

18.02.2016: Kouluvalmennus valmentajana Veera R.
Tänään olin pitämässä kouluvalmennusta trakehnertamma Franzille ja tämän omistajalle. Ratsukko oli jo maneesissa kävelemässä alkukäyntejä, kun saavuin. Franzi vaikutti kävellessään hieman laiskahkolta ja ratsastaja saikin herätellä tammaa kävelemään reippaammin koko ajan. Pyysin ratsastajaa ottamaan tamman kanssa itsenäisesti ravia ja hieman voltteja. Ravissa tamma alkoi jo vaikuttaa paljon innokkaammalta työskentelemään.

Kun ratsukko oli aikansa ravaillut ja tehnyt muutaman suunnanvaihdon aloitimme ensimmäisen tehtävämme. Ensimmäiseksi annoin ratsastajalle ohjeeksi tehdä pysähdys-ravi-käynti siirtymisiä, jotta saisimme tamman mahdollisimman hyvin kuulolle. Aluksi Franzi oli vielä tässäkin tehtävässä hieman uneliaan oloinen, mutta yhden tälläisen kierroksen jälkeen sekin alkoi herätä ja siirtyi pysähdyksestä raviin oikein mallikkaasti! Pyysin ratsukkoa ravaamaan kierroksen tässä välissä ja siirryimme tämän päivän varsinaiseen aiheeseen eli pohkeenväistöihin.

Asetin molempien pitkien sivujen alkuun noin kolmen metrin päähän urasta puomin ja käskin ratsastajaa kääntämään lyhyeltä sivulta niiden vierestä ja heti puomin ohitettuaan väistättämään tammaa kohti uraa. Aluksi tehtävää tehtiin käynnissä, jossa tamma muutaman toiston jälkeen toimi oikein hyvin ja askel näytti liidokkaalta, sillä Franzi selkeästi tarvitsi hieman vauhtia pohkeenväistöönsä ilman, että sekosi jaloissaan. Kun tamma oli näyttänyt muutaman oikein upean pohkeenväistön käynnissä, pyysin ratsastajaa ravaamaan kierroksen ja tulemaan sitten ravissa uudestaan. Ravissa ensimmäinen pohkeenväistö meni hieman hutiin, sillä ratsastaja näytti luottavan tammaan vähän liikaa. Toisella sitten taas ratsastaja otti hieman liikaakin itseään niskasta, sillä tamma hieman protestoi ratsastajaansa vastaan. Kolmannella kerralla alkoi näyttämään jo hyvältä! Muutaman onnistuneen raviväistön jälkeen pyysin ratsastajaa kävelemään hetken ja vaihtamaan siinä itsenäisesti suuntaa.

Siirsin puomien paikkoja tässä välissä ja käskin nyt ratsastajaa ottamaan tässäkin suunnassa aluksi käynti-ravi-pysähdys siirtymisiä muutaman. Koska Franzi tiesi jo mitä piti tehdä, onnistui nämä oikein mallikkaasti. Aloitimme pohkeenväistöt jälleen käynnissä. Tähän suuntaan väistöä tehdessä Franzilla näytti olevan enemmän ongelmia, verrattuna edelliseen. Ensimmäiset pohkeenväistöt näyttivät kuitenkin olevan vain veryttelyä tammalle ja muutaman kerran jälkeen tamma näyttikin taas liikkuvan upeasti. Ratsastaja otti taas kierroksen ravia ja tuli väistöt ravissa ilman suurempia ongelmia.

Lopuksi pyysin ratsastajaa laukkaamaan muutaman kierroksen kumpaankin suuntaan tehden päädyissä laukkaympyrät. Loppukäyntien aikana vaihdoimme ratsastajan kanssa muutaman sanan valmennuksesta ja kiitin valmennettaviani.

16.07.2015: Ensimmäinen varsa
Tallista kantautui eilen odotettuja ilouutisia: Franzin varsa on syntynyt! Hieman yli lasketun ajan mennyt tiineys oli sujunut hyvin, mutta yhtä kaikki oli valtava helpotus, että ensi kertaa synnyttäneen Franzin kohdalla kaikki sujui hienosti. Tamma hoitaa pientä piirtopäistä tammavarsaansa hienosti ja kaksikko pääsi tänään jo ulkoilemaankin. Hevoslapsi on ihanan reipas ja kaunis! Toivoa sopii, että se seuraa emänsä jalanjälkiä kisakentillekin. Franzihan on menestynyt mainiosti koulukisoissa ja kilpaili ennen mammalomaansa jo PSG-luokissa. Varsan vieroituksen ja kunnonkohotuksen jälkeen jatkamme kohti Interiä ja lopulta GP:tä. Kiire ei kuitenkaan ole, vaan Franzi ja lapsi, joka muuten sai nimekseen Frieda, saavat nauttia kesästä laitumella ilman sen kummempaa treeniä.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © Franz Venhaus, lisenssi