onyx coup xx

Nimi Onyx Coup xx Syntynyt 13.09.2014 Skp, säkä Ori, 164 cm
Rotu Englantilainen täysiverinen Painotus Rataesteet, kenttä Omistaja coupie, VRL-11889
VH-tunnus VH14-006-0416 Koulutus VaB, 140 cm, CIC3 Kasvattaja coupie, VRL-11889

Onyx on virtuaalihevonen! Täyttänyt 20 vuotta 01.03.2017.

KERJ-II (95p) 11/2015

luonnekuvaus

Välillä tuntuu, että kapasiteetin lisäksi Onyx on perinyt vanhemmiltaan hirveän määrän herkkyyttä eikä sitten juuri muuta. Siinä ei ole pätkäkään Infra-Redin kiukkuisesta itsevarmuudesta tai Lebannenin yltiörauhallisuudesta, vaan herkkyys on sen hallitseva luonteenpiirre, puhuttiin sitten käsiteltävyydestä tai ratsastettavuudesta. Joitain asioita se helpottaa, joitain vaikeuttaa, mutta Onyxin arvoa kilparatsuna se ei yhtään ainakaan vähennä. Ori on uskomattoman laadukas hevonen lajiin kuin lajiin. Sellaisella hevosella on aina ilo kilpailla - oli se sitten maasta käsin vähän kaheli tai ei.

Onyx on yleisilmeeltään hiukan levoton höseltäjä, joka on koko ajan valppaana ja valmiina pinkaisemaan pakoon, jos tilanne sattuu muuttumaan uhkaavasti. Taluttaessa ori kipittää mieluummin ravia paikoillaan kuin kävelee, ja jotain yllättävää kuullessaan tai nähdessään se saattaa singota mihin ilmansuuntaan tahansa. Hoidettaessa Onyxilla on lieviä vaikeuksia pysytellä aloillaan, joten yleisen turvallisuuden nimissä se usein hoidetaan käytävällä kahta puolen kiinni. Ori ei pure eikä potki ja antaa harjata itsensä vaikka haravalla, mutta ahdistuessaan riittävästi se saattaa yrittää hypätä takajaloilleen tai hoitajansa syliin. Onyx on myös kengittäjän inhokkihevosia: kolmella jalalla se ei kovin kauaa kerrallaan seiso, eikä kyllä sen puoleen neljälläkään. Komentamista ori ei kuitenkaan oikein siedä. Siitä hevonen kerää vain lisää kierroksia, mikä taas aiheuttaa entistä enemmän vaikeuksia. Mitään niksejä Onyxin kanssa toimimiseen ei ole, vaan sen kanssa täytyy vain olla itse riittävän rauhallinen ja kärsivällinen.

Ratsuna Onyx on herkkä. Potenssiin kymmenen. Sillä on kovin kevyet etujalat, jotka mielellään kohoaisivat jokaisen tiukan pidätteen myötä ilmaan, ja kovemmasta pohjemerkistä Onyx joko ampaisee kentän toiseen päätyyn tai lamaantuu kauhusta. Mitään välimuotoja ei ole. Orin kanssa ei auta kuin hengitellä syvään ja kaivaa itsestään esiin samaa herkkyyttä, mitä hevosessa on niin paljon. Rauhallisella, rennolla kuskilla Onyx on valtavan mukava ratsastettava: se kuuntelee jokaisen pyynnön ja seuraa ohjeita parhaan kykynsä mukaan. Ja sitä kykyä on paljon! Onyxilla on mielettömät liikkeet, joissa on paljon säätövaraa, ja on sille temppujakin jaksettu opettaa. Ja mikäs on opettaessa, kun alla on niin älykäs hevonen kuin Onyx. Kun sen saa stressittömään mielentilaan, jossa sen on helppo keskittyä, oppisi ori kahdella harjoituskerralla vaikka seisomaan päällään.

Hypätessä sen stressittömän mielentilan saavuttaminen voi olla astetta haastavampi tehtävä, mutta sitäkin tärkeämpi. Onyx hyppää sitä vähemmän, mitä enemmän sitä paineistaa. Joka kerta, kun ratsastaja jää puskemaan hevosta esteelle, heittää se varmasti liinat kiinni. Jos oria kuitenkin osaa ratsastaa riittävän kevyesti, palkitsee se nopeilla käännöksillä ja upeilla tiikerinloikilla. Kun kemiat orin kanssa kohtaavat, ei kuskin tarvitse tehdä juuri muuta kuin nauttia menosta. Onyx on myös niitä hevosia, jotka eivät puomeja juuri pudottele - se kiipeäisi esteen ylitse vaikka takaperin mieluummin kuin ottaisi puomin jalkoihinsa. Maastoesteillä tämä varovaisuus on erityisen hieno ominaisuus. Maastossa muuten Onyx saattaa olla ajoittain hieman säikky, mutta jokaisesta esteestä se menee yli niitä sen kummemmin ihmettelemättä.

Onyx ei ole matkustamisen suurin ystävä. Traileriin sen kyllä saa helposti, mutta siellä olo voi olla välillä hermostuneelle pikku hevoselle haastavaa. Kisapaikoilla Onyx on hyvin samantyyppinen höseltäjä kuin kotonakin, eikä sen ratsastettavuuskaan oleellisesti parane tai huonone. Ori ei ole suoranaisesti mikään esiintyjä, mutta jollain asteella uskon sen nauttivankin kisahumusta. Välillä ori on jopa bongattu jabasta korvat hörössä, mikä on aivan ennenkuulumatonta!

sukutaulu

  i. Lebannen xx
 
  ii. Lord of Flies xx   iii. Run Runner xx
  iie. Thuswind xx
  ie. Animistic xx   iei. Animal Farm xx
  iee. Color Purple xx
  e. Infra-Red xx
  YLA1, XLA-I, KERJ-II
  ei. Flying Red xx     eii. Jump After xx
  eie. Major Mistake xx
  ee. Trigger Happy xx   eei. Bionic xx
  eee. Special K xx

jälkeläiset

05.12.2014 xx-t. Flirt Coup xx - e. She Plays Ring xx - om. coupie, VRL-11889
10.02.2015 trak-o. Dark Mixtape Coup - e. Dark Escape - om. Mirks, VRL-06841
08.03.2015 trak-t. Ramant Nerida - e. Suprant Nellie - om. VRL-02189
03.05.2015 xx-o. Obsidian Coup xx - e. Lost One Feig xx - om. sparrow-mind, VRL-01317
14.05.2015 fwb-t. Amaranthe F - e. Diamante F - om. Calla, VRL-11247
28.09.2015 ISH-t. Kilkenny Brídin - e. Kilkenny Bridie - om. matty, VRL-00816
22.09.2016 ISH-o. September's Rainman - e. Raindance Coup - om. Veera R., VRL-14299
09.10.2016 xx-t. Sapphire Coup - e. All Apologies xx - om. VRL-03515
22.06.2017 xx-o. Only Sorry Coup xx - e. All Apologies xx - om. Linn-Marie, VRL-14221
12.10.2017 hwb-o. Oros of Smithloch - e. Teodóra Kalászról - om. Viona, VRL-07600

kisakalenteri

Onyx kilpailee porrastetuissa kilpailuissa. Katso ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2491.23 p
Nopeus ja kestävyys: 911.16p
Kuuliaisuus ja luonne: 2145.77 p
Tahti ja irtonaisuus: 96.42 p
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00 p

ERJ: 4637 p, vaikeustaso 9
KERJ: 3402.39 p, vaikeustaso 7

Onyx on saavuttanut maksimitasonsa.

päiväkirja (klikkaa näkyville)

03.08.2015: Estevalmennus kirjoittanut alhippa
Saavuin valmentaamaan täysiverioria Onyxia ratsastajansa kanssa ja ilokseni huomasin heidän olevan verryttelemässä valmiiksi, kuten on pyytänyt. Kokosin muutamia esteitä ennen kuin pääsimme varsinaisesti asiaan. Ratsukko oli saanut käydä kaikki askellajit lävitse ja hypätä pariin kertaan verryttelyesteen. Ratsastaja kertoi orin olevan hyvin herkkä, etenkin liialle painostukselle, joten päätimme ottaa hieman rauhallisemman treenin näin uuden tuttavuuden kanssa. Pyysin ratsukkoa suorittamaan esteitä ensin yksittäisinä, pyrkien rentoon laukkaan ja sopivan rauhalliseen lähestymiseen. Ajoittain Onyx vaikutti olevan hieman apujen ulkopuolella, mutta ratsastaja selässä sai hyvin tilannetta korjattua rauhoittamalla omaa kroppaansa selässä. Laukan säätelyssä oli pientä toivomisen varaa, mutta emme alkaneet liiakseen painostamaan oria laukan lyhentämisen kanssa, vaan ennemmin käytössä oli laukan pidentäminen, mikäli esteelle lähestyminen vaati sitä. Hypyt onnistuivat yksittäisinä kuitenkin varsin mallikkaasti ja ratsastaja selässä loi omalla olemuksellaan hyvin rauhaa myös orin suorittamiseen. Lopuksi ratsukko sai suorittaa esteet pienenä ratana, jälleen kerran rauhallisessa temmossa ja ratsua hyvin kuunnelle. Ratsastajalla selvästi on orin käsittely hyvin hallussa, vaikka ajoittain on selvästi enemmän työstettävää avuilla olon kanssa. Varsin mielenkiintoinen ori, jolla laadukas hyppy, kun yhteistyö sujuu ratsastajan kanssa. Loppuverryttelyn ratsukko sai suorittaa itsenäisesti.

27.07.2015: Kisoissa kirjoittanut Miltsu
Lupautuessani toimihenkilöksi kenttäkilpailuihin olin odottanut tehtävieni olevan sitä perinteistä jaba-alueen siistintää, mutta tänään sain hieman erilaista tehtävää. Aamulla, kun kilpailut olivat olleet vasta hetken käynnissä, sain radiopuhelimitse tiedon kilpailualueelta karanneesta hevosesta. Koska minulla ei ollut mitään tehtävää, jota en olisi voinut jättää, sain hakea karanneen hevosen omistajan coupien tallin mönkijän kyytiin ja lähteä hakemaan hevosta. Coupie kertoi karkuteillä olevan hevosen nimeksi Onyx Coup xx. Ori oli kuulemma säikähtänyt jotain, kun sitä oli otettu hevosautosta, ja päässyt irti. Toisten paikalla hääränneiden mukaan hevonen oli juossut pois koko kilpailualueelta. Onyxin ollessa lehmänkirjava, ajattelin hetken, että hevosen löytäminen olisi helppoa, kunnes kuulin orin olevan myös melko säikky.

Ajelimme Coupien kanssa ympäri ja ristiinrastiin kilpailualueen lähistöä, kuitenkaan näkemättä lehmänkirjavaa oria missään. Coupie kertoi minulle, että hänellä oli mukanaan myös toinen hevonen, joka kuitenkin oli onneksi vielä trailerissa. Jutustellessamme ja etsiessämme Onyxiä, puhelimeni soi yllättäen. Vihdoin joku oli löytänyt orin ja soittanut kilpailupaikalle. Saimme näiden ystävällisten ihmisten sijainnin tietoomme ja lähdimme Coupien kanssa hakemaan karkulaista.

Ystävällinen lenkkeilijäpariskunta ja ruskeankirjava Onyx odottivatkin meitä erään pyörätien varrella. Kiitimme heitä runsaasti, minkä jälkeen minä pidin orista kiinni Coupien käydessä sitä hieman läpi vammojen varalta. Ori oli selvinnyt karkureissusta ehjänä. Coupien taluttaessa oria takaisin kisapaikalle, ajoin itse mönkijällä jonkin etumatkan päässä. Kilpailupaikalla Coupie kiitti minua avusta, minkä jälkeen tiemme erosivat, hänen mennessä valmistautumaan Onyxin kanssa ja minun suunnatessa seuraavaa tehtävää kohti.

15.02.2015: Tavallinen tallipäivä kirjoittanut Uppe
Pääsin tänään pitkästä aikaa tallille katsomaan Onyxia. Se on aika iso ja aika reipas hevonen ja hassun värinen kun siinä on läiskiä. Coupien piti ensin siivota karsina joten autoin vähäsen. En jaksanut työntää kottikärryjä mutta avasin ovia Coupielle ja laitoin kärryihin uutta purua. Sitten päästiin hakemaan Onyx tarhasta. Sain taas avata portteja ja käytiin me silittämässä joitain ponejakin. Coupie talutti Onyxin talliin koska se oli aika villi. Me harjattiin sitä sitten yhdessä tallin käytävällä. Välillä Onyx kuopi tai liikku mua päin, mutta osasin kieltää sitä. Coupie varusti Onyxin ja mä sain laittaa suojat. Mä katoin kun Coupie ratsasti esteitä ja mulle tuli maneesissa vähän kylmä. Söin eväät siellä samalla ja kävin vähän auttamassa kentällä esim. nostin esteitä jos Onyx tiputti. Onyx näytti villiltä ja Coupie oli sika hyvä ratsastaan. Sitten kun me mentiin takaisin talliin, niin sain putsata varusteita ja harjoja. Me myös annettiin leipää Onyxille. Se jäi loimi päällä karsinaan odottamaan iltaruokia ja me lähdettiin Coupien kanssa kotiin. Onyx on ihana!

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © J. Harwood, lisenssi