cranleigh jetset

Nimi Cranleigh Jetset Syntynyt 30.03.2015 Skp, säkä Ori, 160 cm
Rotu Trakehner Painotus Rataesteet Omistaja coupie VRL-11889
VH-tunnus VH15-021-0289 Koulutus HeA, 140 cm Kasvattaja Cranleigh Equestrian Centre

Jetset on virtuaalihevonen! Täyttänyt 14 vuotta 01.03.2016.

ERJ-I (102p) 02/2016

luonnekuvaus

Jetset on tulisieluinen estehevonen, jossa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on pieni. Luonnostaan ryhdikäs ori on tarkastettu kengät jalassa juuri ja juuri satakuusikymmensenttiseksi, mittaan jolla ei nyt suoranaisesti juhlita. Jetin menoa puuttuvat sentit eivät kuitenkaan haittaa - se korvaa pienen kokonsa isolla laukalla, laadukkaalla hypyllä ja hyvällä asenteella.

Jet on varsin orimainen tapaus eikä siksi ihan aloittelevien käsiteltävissä, etenkään tammojen lähettyvillä. Varsinkin taluttaessa orin kanssa saa olla tarkkana - sillä on välillä taipumus unohtaa narun toisessa päässä kävelevä ihminen. Tallitavat Jetsetillä on kuitenkin pääasiassa kunnossa. Energinen ori on helpoin hoitaa käytävällä, mutta karsinassakin sen saa laitettua kuntoon, kunhan muistaa varoa välillä turhan korkealle kohoavia etujalkoja. Hoitotoimenpiteistä Jet ei juurikaan jaksa välittää, joskaan harjan nyppiminen ei ole sen lempiasia maailmassa. Ori on ongelmaton kaveri myös kengittäjän ja eläinlääkärin vierailujen aikana.

Ratsastettaessa Jetset on reipas ja halukas tekemään hommia. Sitä ei tosiaankaan tarvitse kahta kertaa patistella liikkeelle, päinvastoin – usein ori liikkuisi mielellään vähän kovempaa kuin ratsastaja sallisi. Jet on kuitenkin hyvin herkkä ja reagoi myös pidätteisiin välittömästi, vaikkakin ori yleensä ottaa sitä enemmän kipinää, mitä kovemmalla kädellä sitä ratsastetaan. Parhaiten Jet malttaakin rauhoittua tasaisen, helläkätisen kuskin kanssa. Hypätessä ori on ehdottomasti elementissään. Se on rohkea ja varma suorittaja, joka ei juuri koskaan tiputtele puomeja. Ratsastajalta hevonen kuitenkin vaatii selkeitä otteita ja vähän kokemusta – huonoon paikkaan tuotuna Jet kieltää suurella todennäköisyydellä, mutta ei koskaan turhaan. Ketteryys ja nopeus ovat Jetsetin ehdottomia valttikortteja kisaradoilla, ja etenkin uusinnoissa päästessään etenemään enemmän se on omalla mukavuusalueellaan.

Jetset rakastaa kisoja ja matkustamista. Se varmasti vaikka asuisi trailerissa, jos saisi itse päättää, eivätkä viikkojenkaan kisareissut vieraissa paikoissa ole orille mikään ongelma. Kisapaikoilla hoitaja saa olla hevosen kanssa tarkkana, ettei se ala esittelemään voimiaan toisille oreille, mutta radalla Jetset onneksi keskittyy aina sataprosenttisesti.

sukutaulu

  i. Brother Slayer NON
 
  ii. Orlando Nove
  Ch, ERJ-II
  iii. Oroaq   VIR MVA Ch, KTK-II
  iie. Debütt Kabarett   VIP MVA Fn, KTK-II
  ie. Kreativ NON
 
  iei. Beistrich  
  iee. Stickwitz WC  
  e. Juvenile
 
  ei. Kingdom Rated R
 
  eii. Metamorphosis  
  eie. Rolette  
  ee. Jammin'
  ERJ-I
  eei. Romancier  
  eee. Janda   ERJ-II

jälkeläiset

15.05.2015 trak-t. Evensong - e. Electric Feel - om. coupie, VRL-11889
06.06.2015 trak-t. Bandit Coup - e. Berlin Skies AIR - om. Layda, VRL-14488
03.08.2017 trak-t. Ain't No Sunshine CENS - e. Marabounta LM - om. Sussu, VRL-12636

kisakalenteri

Jetset kilpailee esteratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa. Tarkista ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista.

ERJ: 4701.7p, vt 9

Jetset on saavuttanut maksimitasonsa.

päiväkirja

08.01.2016: Estevalmennus, valmentajana Neiti X
Alkuvalmennus painoittui tällä kertaa ratsastajan istuntaan, sekä apujen käyttöön. Alkuverryttelyksi ohjeistin, että ratsastajat tekisivät kohtuu itsenäisesti kaarevia uria sekä suoristuksia, jolloin päästään taivuttelemaan hevosia ja välissä tarkistamaan, että ne kulkevat kahden pohkeen ja ohjan välissä. Koska Jetset on luonnostaan hyvin eteenpäinpyrkivä hevonen, ole erityisen tarkka omasta yläkropastasi. Sen sijaan että nojaisit eteen ja lukittaisit kätesi, istu ryhdikkäästi ja tarjoa orille rento ja joustava kuolaintuntuma. Verryttelyä jatkettiin harjoitusravissa ilman jalustimia, ja tehtävänä oli ratsastaa lyhyitä pätkiä jyrkkää pohkeenväistöä. Ole tässäkin tarkkana, että tarjoat hevoselle kevyen kuolaintuntuman - korjaa siis kyynerpääsi lähelle kroppaa ja anna käden rentoutua.

Verryttelyhypyt otettiin kolmelle pystyesteelle, joiden väliin pystyi ratsastamaan neljä sujuvaa laukka-askelta. Vaikka Jetset kuumuu esteistä hieman, pysy myös esteväleissä ryhdikkäässä asennossa äläkä lähde taistelemaan orin kanssa kuolaintuntumasta. Kun annoit orille omaa tilaa, Jetset rauhoittui ja tasaantui silminnähden. Valmennusta jatkettiin samalla linjalla, mutta tehtävää hankaloitettiin ratsastamalla ensimmäiseen väliin kolme reipasta laukka-askelta ja toiseen väliin tehtiin viisi koottua laukka-askelta. Tämä on Jetsetin tapaiselle hieman kuumalle ja paljon eteenpäinpyrkivälle hevoselle äärettömän hyvä harjoitus, joka harjoittaa hevosen kuuliaisuutta esteväleissä. Anna Jetsetin tulla tehtävän sisään rentoa, suurta laukkaa ja juuri keskimmäisen esteen alastulossa istu tiiviisti satulaan ja ajattele liikettä enemmän ylös- kuin eteenpäin. Vaikka ori tuli ensimmäisissä toistoissa hieman vahvaksi, se pikkuhiljaa parani ja rentoutui kun olit selkeämpi apujen kanssa.

Lopun valmennuksen ideana oli ratsastaa kilpailusuorituksen omaisesti perusrata sekä uusintarata kilpailutason mukaisesti. Radalla oli muutamia erikoisesteitä, suoraa linjaa, kaarevaa linjaa, kolmoissarjaestettä sekä muutama hankala lähestyminen, joissa mitataan erityisesti hevosen kuuliaisuutta avuille. Perusrata sujui oikein mallikkaasti: Uskalsit rentoutua yläkropasta, istua hiljaa satulassa ja antaa Jetsetille ominaisen laukan kuljettaa itseäsi esteeltä toiselle. Hevonen näytti tässä varsin tyytyväiselle siitä huolimatta, että jouduit hankalimmissa lähestymisissä ratsastamaan hieman taaksepäin. Uusintaradalla ei ollut täysin selkeää tempoa, jonka myötä selkeys hukkui. Uudelleen tehdyssä uusintaradassa sait ratsastettua hyvää uusintaan sopivaa ratatempoa, ja reitit olivat hevosystävällisiä uusintakäännöksistä huolimatta. Oikein hyvä!

Valmentajan loppukommentti: Jetset on kokenut ja rohkea ori, jolla on hyvä hyppytyyli. Vaikka ori on aavistuksen kuuma ja reilusti eteenpäinpyrkivä, anna hevoselle sen vaatima tila. Uskalla siis istua istuinluillesi satulaan ja rentouttaa kätesi. Kun jäät vetämään vähän joka askeleella hevosta taaksepäin, siitä tulee rauhaton eikä kuolaintuntuma säily täysin tasaisena.

02.01.2016: Estevalmennus, valmentajana Janella
Ensimmäistä kertaa pääsin tutustumaan coupieen hevosineen valmennuksen kautta. Olin lupautunut pitämään coupielle ja Jetsetille estevalmennuksen. Coupie sai itse verkkailla Jetsetin kanssa alkuun, kun itse kasailin esteitä ympäri maneesia. Tai, en ympäri maneesia vaan lävistäjälle innarin tyyppistä tehtävää jota voi tulla monella tapaa. Esteet pidin ensin ihan pieninä vielä alkuun, en nimittäin tiennyt ollenkaan coupiesta tai Jetsetistä yhtään. Paitsi sen, että ori hyppää 140 cm ratana. Rakennettuani kuuden esteen sarjan, katselin hetken aikaa ratsukon reippaan näköistä menoa. Hetken aikaa coupie otti vielä laukkaa orinsa kanssa, kunnes sanoi olevansa valmis aloittamaan tehtävän. Aluki oli siis tarkoitus tulla lävistäjälle, jossa on ensin kolme estettä vinossa. Ensimmäinen ja viimeinen ovat samaan suuntaan vinossa, keskimmäinen toiseen suuntaan. Ensin hypätään esteet volttien kansaa niin, että kun on hypännyt ensimmäisen esteen, tekee ennen toista estettä voltin vasemmalle. Sitten hyppää toisen esteen ja tekee voltin oikealle, sitten kolmas este, jonka jälkeen kolmen laukka-askeleen suora linja kolmen pystyn sarjalle, jossa jokaisen esteen väliin tulee yksi askel. Kolme ensimmäistä oli siis tarkoitus tulla suoralla lähestymisellä esteeseen nähden. Vinot esteet olivat 70 cm korkeita ja sarjan esteet 100 cm korkeita.

Pyysin ratsukkoa tulemaan ensimmäisen kerran. Jetset kiihtyi hiukan, mutta coupie osasi pitää orin hallinassa. Ensimmäinen este sujui hyvin, aivan kuin volttikin. Toinenkin este sujui hyvin, niin kuin myös voltti ja kolmas este. Sitten kolme askelta ja sarja puhtaasti. Sama juttu tultiin vielä kerran puhtaasti. Seuraavaksi vaihdettiin hiukan kolmen ensimmäisen esteen lähestymistä. Nyt tultiin siis suora linja, jolloin jokainen este hypätään vinoon. Kolmen ensimmäisen esteen väleihin pitäisi tulla kaksi askelta. Vinot esteet nostin 100 cm korkeuteen ja sarjan esteet 110 cm korkeiksi. Jetset oli alulksi hiukan ihmeissään vinoista esteistä, mutta hyppäsi kaikki puhtaasti. Koko homma tultiin myös kaksi kertaa puhtaasti, kunnes vaihdettiin taas hyppytapaa. Tällä kertaa tultiin mutkittevalla tiellä kolmelle ensimmäiselle esteelle, mutta esteisiin nähden suoraan. Jokaisen vinon esteen väliin pitäisi tulla kolma askelta. Vinot esteet nostin 110 cm korkeuteen ja sarjan esteet 130 cm korkeuteen. Ensimmäisellä kerralla Jetset hyytyi ensimmäiseen väliin, mikä johti siihen, että tuli neljä askelta, mikä taas johti siihen, ettei ori voinut hypätä estettä ollenkaan. Sitten tultiin uudestaan, reippaammalla tahdilla ja puhtaasti koko tehtävä. Käskin ratsukon tulla vielä niin, että esteet oli nostettu 140 cm korkeiksi ja kolme estettä tultiin suoralla linjalla, kahdella askeleella. Jo ensimmäinen kerta meni hyvin, joten päästin ratsukon loppuverkkaan.

06.04.2015: Jetset saapuu
"Onpa se pieni", oli tallityöntekijäni Marien ensimmäinen kommentti, kun kaksivuotias Jetset peruutti trailerista uuden kotinsa pihamaalle. Juuri ja juuri hevoskokoinen, rungoltaan pyöreän ponimainen rääpäle ei tosiaan vaikuttanut ensi silmäyksellä tulevaisuuden estelupaukselta. Suvultaan se on kuitenkin upea ja irtohypytysvideoiden perusteella myös laatua löytyy, joten en ole pienestä koosta vielä turhan huolissani. Kuten Mariellekin sanoin, Jetset voi hyvin ottaa vielä reilun kasvupyrähdyksen ("Tai olla ottamatta", nainen kommentoi lakonisesti takaisin). Joka tapauksessa Jetset on tervetullut lisä trakehnerlaumaani ja tulevaisuudessa varmasti oiva peli paitsi kisoissa, myös jalostuksessa. Toistaiseksi ori saa kuitenkin viettää päivänsä laitumella kavereiden kanssa ja opiskella siinä sivussa ratsuhevosena olemisen alkeita esimerkiksi varusteisiin ja ohjasajoon tutustumisen myötä.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © ransu.kuvat.fi