infra-red xx

Nimi Infra-Red xx Syntynyt 19.11.2012 Säkäkorkeus 165 cm
Rotu Englantilainen täysiverinen Painotus Rataesteet, kenttä Omistaja coupie, VRL-11889
Sukupuoli Tamma Koulutus VaB, 160 cm, CIC3 Kasvattaja Jetset Racers, USA

Infra-Red on virtuaalihevonen! Täyttänyt 12 vuotta 01.09.2014. Rekisterinumero VH14-006-0261.

YLA1 (97p) 10/2014

XLA-I (107p) 09/2014

ERJ-I (103p) 02/2015

KERJ-II (99.5p) 12/2014

historiikki

Mitä tapahtuu laukkahevostammalle, joka ei lyhyen kilpauransa ja G2-voittonsa jälkeen tiinehdy lukuistenkaan yrityksien jälkeen? Infran-Redin tapauksessa muuttaa Eurooppaan pikkusumman vaihdettua omistajaa, räjäyttää muutaman treenivuoden jälkeen potin rataesteillä ja kisaa vielä hyvän tovin kenttääkin. En tiedä, mitä tai ketä on kiittäminen Infran kaiken kestäneistä jaloista - kohtaloa, sattumaa, Jetset Racersin pääpirua Duncan Hallia hyvästä varsankasvatuksesta, ruokintaa, treeniä, Infran vanhempia upeista geeneistä, vai ehkä kenties kaikkia edellä mainittuja. Ja saatiinpa tamma minun omistuksessani lopulta tiineeksikin. Ei auta kuin todeta, että ehkä eurooppalainen elämänmeno sitten vain sopii Infralle amerikkalaista paremmin.

luonnekuvaus

Infra ei varsinaisesti ole mikään päivänsäde. Myrtiksikin haukuttu tamma murjottaa päivät läpeensä ja tulee kaikista parhaiten toimeen itsensä kanssa. Siinä vaiheessa, kun Infra vaikuttaa huomionkipeältä ja tunkee itsensä jokaisen vastaantulijan luo rapsuteltavaksi, saa olla jo soittamassa eläinlääkäriä ja pelätä vähintäänkin kuolemantautia. Tamma kannattaa hoitaessa laittaa kiinni ja katsoa, ettei nyt tieten tahtoen mene sen hampaiden armoille – Infra ei tosissaan pure eikä potki, mutta näykkii kyllä tilaisuuden tullen. Erityisen nihkeästi se suhtautuu loimitukseen ja letitykseen ja pistää välillä harjaa nyppiessä pystyyn pienimuotoisen taistelun. Kengittäjä ei ole Infran parhaita kavereita, ja sanotaanko näin, että sitä parempi, mitä vähemmän eläinlääkärikään joutuu olemaan tamman kanssa tekemisissä. Yksi asia kuitenkin saa tämän tamman korvat takuuvarmasti pystyyn ja murjotuksen muuttumaan puhtaaseen iloon, ja se on vesi. Infran lempipuuhaa on uiminen, mutta suurta iloa se saa myös pestävänä olemisesta – ja lätäköistä, vesiesteistä, sateesta sekä – minun ja muiden tallilaisten suureksi iloksi – juomakupilla leikkimisestä.

Infra ei ole hevosistani se helpoin ratsastettava, mutta yksi antoisimmista kyllä. Tamman ehdoton pahe niin sileällä kuin esteilläkin on pukittelu. Höyhenkevyt peräpää nousee innosta kuin ärsytyksestäkin ja hyppyjen jälkeen, ellei ratsastaja estä hevosen aikeita. Infra on tutkittu korvanpäistä kavioihin saakka ja kipeä tamma ei ole, se on vain oppinut jossain elämänvaiheessaan pukittelun jalon taidon ja jumiutunut vanhoihin kaavoihinsa. Erityisesti kouluratsastus ei ole Infran lempijuttu, ja saman asian hinkkaamiseen tamma suhtautuu kovin nuivasti. Tarkan, vakaan istunnan omaavan ratsastaja saa hevosesta kuitenkin paljon irti. Infra on oikein ratsastettuna hyvin reaktiivinen mutta letkeästi liikkuva hevonen, joka kouluradalla korvaa liikkeessä sen minkä asenteessa häviää.

Esteillä tärkeintä on pitää Infran pää ylhäällä ja antaa laukan polkea. Jos innokasta hevosta jää liikaa himmailemaan ja nyppimään ohjasta, tyssää se esteen eteen satavarmasti. Mitään ongelmia ei kuitenkaan tarvitse pelätä, jos tuo Infran hyvää laukkaa esteelle ja huolehtii, ettei hypyissä jää ohjaan kiinni. Tammalla on loputon kapasiteetti ja luontaista estesilmää, ja se suorittaa rohkeasti niin erikoisesteet kuin vaikeimmatkin tehtävät. Infra kääntyisi vaikka pennin päällä ja katsoo itse ponnistuspaikat, jos kuski ei ole aivan kartalla. Matkustamaan jäävän ratsastajan hevonen kuitenkin yleensä herättelee muutamalla kunnon pukilla. Maastossa ja maastoesteillä Infra laittaa vielä uuden vaihteen silmään ja suorittaa tehtävät entistäkin motivoituneemmin - ja todennäköisesti myös tuplavauhtia, ellei ratsastaja ota hevosta kontrolliin. Ohjassa ei silti parane roikkua, vaan avain onneen on vanha kunnon napakka pidäte - reilu myötäys.

Infra on helpohko lastattava ja rauhallinen matkustaja. Kisapaikoilla sen häntään on kuitenkin hyvä sitaista punainen rusetti, sillä erityisesti vieraat tammat saavat Infran välillä tavanomaistakin kiukkuisemmaksi. Tamma ei ole kisapaikoilla sen kummempi ratsastaa kuin kotonakaan, ei hyvässä eikä pahassa - se ei ole varsinaisesti luontainen esiintyjä eikä taatusti myöskään päästä ratsastajaa yhtään helpommalla kuin normaalisti. Pidemmillä kisamatkoilla Infralle parhaiten sopii lyhyet verryttelyt ennen suorituksia, mutta sitä kuitenkin kannattaa kävelyttää päivän mittaan: runsas liikkeellä olo saa tamman yleensä rentoutumaan ilman, että hevosesta katoaa paras terävyys.

sukutaulu

  i. Flying Red xx
  m 166cm
  ii. Jump After xx
  rt 168cm
  iii. Lasermachine xx
  trt 167cm
  iie. Parity xx
  rn 162cm
  ie. Major Mistake xx
  rnvkk 160cm
  iei. Vista xx
  vkk 163cm
  iee. Roxette xx
  m 154cm
  e. Trigger Happy xx
  km 162cm
  ei. Bionic xx
  mkm 165cm
  eii. Farewell xx
  rn 166cm
  eie. Bubblegun xx
  mkm 162cm
  ee. Special K xx
  rt 160cm
  eei. Lazarus xx
  m 159cm
  eee. Bellarose xx
  rn 164cm

sukuselvitys (klikkaa näkyville)

Infran isän Flying Redin tietoja katsellessa saa kysyä, kuka kumma nimeää mustan orin väen vängällä Lentäväksi Punaiseksi. En tiedä mitä on orin kasvattajan Daniel Wilsonin mielessä pyörinyt, mutta ei nimi hevosta pahenna jos ei hevonen nimeä - eikä niin ole Flying Redin tapauksessa missään nimessä käynyt. Lähes puhtaasti laukkasuvusta tuleva ori oli suuri lupaus ja kasvattajansa silmäterä, hevonen, joka osoittautui jo nuorena paitsi poikkeuksellisen nopeaksi myös älykkääksi. Flying Red kuitenkin loukkaantui kuljetusonnettomuudessa kaksivuotiaana, ja eläinlääkärin tuomio oli vuoden kuntoutuksen jälkeen tyly: ei koskaan enää laukkaradoille. Wilson nieli tappionsa, astutti muutaman oman ja kaverinsa laukkatamman Flying Redillä ja myi sen harrasteratsuksi. Uusi omistaja Caitlin White teki nuoren hevosen kanssa vuosia järjestelmällistä työtä ja totesi orin täytettyä kuusi, että jalka kesti hyvin – myös hyppäämistä. Flying Red pääsikin vielä elämänsä jatkoajalla kilpailemaan rataesteillä ja kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä. Isokokoinen, hienoliikkeinen ja jaloistaan tarkka ori oli varma ruusukehai ja saavutti menestystä kansallisellakin tasolla, vaikka korkeimpien luokkien hyppääjäksi siitä ei ollutkaan. Mukavaluonteinen, fiksu hevonen siirtyi kilpauransa jälkeen siitoskäyttöön, ja se on saanut useita kymmeniä jälkeläisiä – niin täysi- kuin puoliverisiäkin. Flying Red on edelleen Whiten omistuksessa ja arvostettu persoona kaikkien tallilaisten keskuudessa.

Flying Redin isä, Infran ii. Jump After jatkaa sarjassamme ”oudosti nimetyt hevoset Infran sukutaulussa”. Omistajansa Daniel Wilsonin ylpeys, iso ja tulipunainen ori ei varmasti eläissään hypännyt yhtään minkään yli. Kilpaa se sen sijaan juoksi – äärimmäisen hyvällä menestyksellä ja yli miljoonan dollarin edestä. Wilson osti orin yksivuotiaiden huutokaupasta ja tuskin osasi arvata, minkälaisen kultakimpaleen hän oli käsiinsä saanut. Yleensä herrasmiesmäisen kohtelias, mutta radalla asiaankuuluvan tulisieluinen Jump After korkkasi laukkaradat kolmivuotiaana ja oli sen jälkeen koko kilpauransa lähes tyystin pitelemätön mailin kilpailuissa. Jalostukseen se siirtyi suoraan uransa huipulta, ja kuten kuvitella saattaa, kysyntää kyllä löytyi. Orilla on satoja jälkeläisiä, joista jotkut ovat menestyneet yhtä hienosti kuin isänsä. Hevonen lopetettiin 20-vuotiaana vanhuuden mukanaan tuomien jalkavaivojen seurauksena.

Jump Afterin isä Lasermachine oli tummanrautias komea maileri, jota ei tosin ollut mukavalla luonteella siunattu. Ärhäkkä ori oli valtavan lupaava ja aloitti kilpauransa kolmella perättäisellä voitolla. Sen jälkeen sen kohtaloksi kuitenkin koitui loukkaantuminen neljännen starttinsa lähdössä. Ori kuntoutui hyvin ja palasi vielä hetkeksi radoillekin, mutta kärkeä se ei koskaan enää hätyytellyt. Lasermachine astui kymmenisen tammaa, ennen kuin se myytiin ratsuksi. Uudessa kodissa hevonen ruunattiin, mikä tasoitti hevosen kiukkuista luonnetta kovasti. Se osoittautui oppivaiseksi ja innokkaaksi hyppääjäksi, ja se pääsikin vielä kilpailemaan aluetason este - ja kenttäkilpailuissa.

Infran iie. Parity oli hyväluonteinen ja kaunis ruunikkotamma, joka teki tasaisen kilpauran laukkaradoilla. Se tahkosi rahasijoja useammalla kaudella saavuttamatta kuitenkaan koskaan isoja voittoja, mainetta ja kunniaa. Kuusivuotiaana tamma siirrettiin pois kilparadoilta, minkä jälkeen se tekikin elämäntyönsä siitoksessa. Äärimmäisen hyväsukuinen Parity osoittautui hyväksi periyttäjäksi – se jätti kymmenen hienoluonteista ja terverakenteista varsaa, joista kaikki pääsivät aikanaan kilparadoille vaihtelevalla menestyksellä. Jump After oli ehdottomasti sen menestynein varsa, mutta ei ainoa, joka otti voittoja isoissakin kilpailuissa.

Infran ie. Major Mistake ei ollut laukkahevosena erityisen huomiota herättävä muuten kuin ruunivoikolta väritykseltään. Tamma kilpaili monta kautta mailin kilpailuissa, mutta sen kilpauraa koristi ikuisen kakkosen leima: hevonen juoksi jatkuvasti hyvin, mutta ei koskaan ollut aivan tarpeeksi nopea voittaakseen tärkeitä kilpailuja. Sukutaulunsa puolesta se oli kuitenkin arvokasta siitostammamateriaalia. Aktiiviuransa jälkeen Major Mistake myytiin Daniel Wilsonin talliin, jossa se sai kuusi jälkeläistä – näistä kaikki tammoja Flying Rediä lukuun ottamatta. Täysiveriseksi poikkeuksellisen rauhallinen hevonen toimi myös Wilsonin lasten ja työntekijöiden harrasteratsuna. Erityisen hyvin se osasi hypätä, vaikka seurakisoja kummempiin karkeloihin sen kanssa ei koskaan lähdettykään. Koko perheen lemmikin asemasta nauttinut Major Mistake jouduttiin lopettamaan 21-vuotiaana.

Infran iei. Vistan uraa leimasi vahva epätasaisuus – parhaimmillaan ori voitti kilpailujaan kymmenellä hevosenmitalla, mutta huippuhetkien vastapainoksi se epäonnistui täysin vähintään joka kolmannessa startissaan. Näytti olevan täysin sattuman kauppaa, milloin hevonen toimi ja milloin ei. Vista oli myös luonteeltaan tuuliviiri: välillä kiltti kuin enkeli, välillä itse piru. Jalostuksessa huomiota herättävälle voikko-orille kuitenkin riitti kysyntää. Sillä on liki sata jälkeläistä ympäri Yhdysvaltoja, mutta näistä suuri osa ei koskaan ole päässyt radoille. Vista lopetettiin jo 13-vuotiaana jalkavammojen vuoksi.

Infran iee. Roxette ei juossut elämässään startin starttia. Pienikokoinen, vain 154-senttinen tamma toimi hienon laukkasukunsa takia koko elämänsä siitoksessa. Se sai kolmetoista varsaa, joista kymmenen tammoja. Pienestä koostaan huolimatta Roxette oli rakenteeltaan korrekti ja liikkeiltään kaunis, joten se kiersi muutamia näyttelyitä hyvällä menestyksellä. Hevonen myös kantakirjattiin II-palkinnolla. Kilttinä ja hyvähermoisena tamma oli oiva ratsu – se oli melko pitkälle koulutettu ja kilpaili helppoja koululuokkia silloin, kun sillä ei ollut varsaa imetettävänään. Tamma kuoli synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.

Infran emä Trigger Happy oli toinen niistä kahdesta Jetset Racersin omistajan Duncan Hallin laukkatammasta, jotka astutettiin Flying Redillä orin ollessa vielä kasvattajansa, Hallin ystävän ja kollegan D. Wilsonin, omistuksessa. Trigger Happyn laukkauran varalle ei koskaan ollut suuria suunnitelmia. Pienikokoinen kimotamma on osittain ratsusukuinen, eikä se treeniin päästyään väläytellyt kummoistakaan lahjakkuutta. Vaikea se sen sijaan oli: tamman selästään lennättämät jockeyt eivät ole yhden käden sormilla laskettavissa. Hevonen juoksi parivuotiaana muutaman kilpailun ilman mainittavia tuloksia. Jetset Racersiin Trigger Happy siirtyi vaihtokaupan kautta kolmevuotiaana. Hall näki tammassa potentiaalia ja päätti yrittää sen kanssa vielä kerran, tällä kertaa hieman pidemmillä matkoilla. Suurkilpailuvoittajaa Trigger Happysta ei hänkään pystynyt leipomaan, mutta tamma juoksi kuitenkin muutaman ehjän kauden paremmilla tuloksilla, ennen kuin se siirrettiin – tai yritettiin siirtää – jalostuskäyttöön. Kuten Infrakin, Trigger Happy saatiin tiineeksi vasta lukuisten yritysten jälkeen, eikä se jättänyt kuin kaksi jälkeläistä. Sittemmin tamma myytiin harrasteratsuksi eläkekotiin, jossa se menehtyi ähkyyn 16-vuotiaana.

Infran ei. Bionic, 165-senttinen mustankimo, oli niin ulkonäöltään kuin luonteeltaankin oriversio Infrasta. Iso-Britanniassa syntynyt, hieman negatiivisen yleisilmeen omannut ori myytiin Yhdysvaltoihin sen yllättävän hienosti sujuneen kaksivuotiskauden jälkeen. Monipuolinen hevonen jatkoi kilpauraansa rapakon takana hyvällä menestyksellä niin sprinttikisoissa kuin mailin lähdöissäkin, mutta nelivuotiskaudella sen vauhdit hiipuivat ja tulokset jäivät oletettua huomattavasti laihemmiksi. Ori siirtyikin jo nuorena sijoitussopimuksella ratsuksi. Siitä kuoriutui laadukas helppojen luokkien kenttähevonen, joka jätti paljon niin laukka- kuin ratsukäyttöön menneitä jälkeläisiä.

Bionicin isä, ruunikko Farewell ei varsinaisesti edustanut tyypiltään laadukasta englantilaista täysiveristä, mutta se ei estänyt oria olemasta mainio risuestelaukkahevonen. Tervejalkainen, hieman tavallista karkeapiirteisempi ori oli rohkea hyppääjä ja hyvä etenkin pitkillä matkoilla. Luonteeltaan se oli voimakkaasti yhden ihmisen hevonen: Farewellin ura lähti alamäkeen, kun se vaihtoi suuresta rahasummasta omistajaa kuusivuotiana ja joutui sopeutumaan uuteen talliin ja jockeyyn. Siitoskäytössä se oli suosittu hyvin monenkirjavilla tammoilla, eikä sen jälkeläisten tarkkaa lukumäärää ole edes tiedossa. Vanhoilla päivillään ori vaihtoi vielä kerran kotia ja teki muutaman vuoden opetushevosen töitä ennen menehtymistään.

Infran eie. Bubblegun oli puhtaasti ratsusukuinen 162-senttinen tamma. Kaunis ja upealiikkeinen, mutta luonteeltaan hieman haastava ja äkkipikainen tamma kilpaili elämässään niin koulua, esteitä kuin kenttääkin ja oli Britanniassa laajalti pidetty ja ihailtu. Parhaimmillaan se kilpaili kasvattajansa kanssa CIC2-tason kenttäkilpailuja kansallisella tasolla. Isommat kilpailut kilpailtuaan Bubblegun kiersi useammallakin ponivuotensa lopettavalla ratsastajalla opettamassa nuoria hevosilla kilpailemisen saloihin. Se sai viisi jälkeläistä, joista kaksi laukkaoreista syntynyttä menivät ensisijaisesti laukkakäyttöön ja loput harraste- tai kilparatsuiksi.

Infran ee. Special K oli laukkasukuinen, mutta itse vain muutaman lähdön startannut 160-senttinen raudikko. Hevonen oli vauhtiin päästyään hyvinkin nopea, mutta kilpailuissa se jäi useimmiten hyppimään lähtöportille eikä suostunut juoksemaan ensinkään - hevosen luonteessa oli selvästi nähtävissä sen perimä. Niinpä tammalla oli nopeasti edessä uranvaihto laukkahevoseksi ratsuksi ja siitokseen. Tamma ei ollut liikkeiltään kovinkaan edustava, mutta hypätä se kyllä osasi ja kilpailikin uudelleenkoulutuksen jälkeen vuosia esteillä. Special K sai viisi jälkeläistä, joista neljä täysiveristä.

Infran eei. Lazarus oli pahamaineinen, pienikokoinen laukkahevonen. Hiilenmusta ori oli komea näky, mutta mahdoton käsitellä - se kävi epäröimättä ihmisen päälle, ja sen selässä pysyttely oli aikamoista akrobatiaa. Hevonen astui nuorella iällä viitisen tammaa, minkä jälkeen se ruunattiin käsiteltävyyden helpottamiseksi. Sen jälkeen juoksu alkoikin kulkea paremmin, ja hevonen onnistui saavuttamaan muutaman voiton. Vanhemmiten sen luonne kuitenkin alkoi jälleen kärjistyä, ja lopulta ruuna vedettiin radoilta sen hyökättyä kilpakumppaninsa kimppuun. Loppuelämänsä Lazarus vietti harrasteratsuna kilpailematta.

Infran eee. Bellarose oli sievä, ystävällinen ruunikko. Se oli hyvin keskinkertainen ulkonäöltään ja juoksulahjoiltaan, mutta koska se pysyi terveenä ja ehti tehdä pitkän uran, tienasi se kiitettävästi rahaa ja myös arvokilpailusijoja. Montaa voittoa tamma ei napannut, mutta se oli tasainen suorittaja ja teki aina parhaansa. Bellarose oli rakastettava luonne ja aina helppo ja mukava käsitellä. Se sai eläkkeelle jäätyään kuusi varsaa, joista yhdestäkään ei tosin tullut supervoittajaa. Tamma lopetettiin sen puhkurin pahennuttua vanhemmalla iällä sietämättömäksi.

jälkeläiset

04.03.2014 xx-o. Sandstorm Coup xx - i. Rainmaker xx - om. coupie, VRL-11889
12.06.2014 ISH-t. Ultraviolet Coup - i. Eyes Wide Shut - om. coupie, VRL-11889
20.06.2014 xx-o. Ennamored Coup - i. Monkey Business xx - om. london, VRL-13588
25.06.2014 trak-t. Sound Ifinia CO - i. Soundcheck - om. Cannabia, VRL-00033
13.09.2014 xx-o. Onyx Coup xx - i. Lebannen xx - om. coupie, VRL-11889
01.03.2017 xx-o. Red Memphis Coup - i. Monkey Business xx - om. Mercy, VRL-1426

kisakalenteri

Sijoitukset ERJ:n alaisista kisoista: 40 kpl

08.05.2014 kutsu 150cm 3/40
09.05.2014 kutsu 150cm 1/40
10.05.2014 kutsu 150cm 5/40
12.05.2014 kutsu 150cm 3/40
16.05.2014 kutsu 150cm 2/40
10.05.2014 kutsu 150cm 4/30
13.05.2014 kutsu 150cm 1/30
06.05.2014 kutsu 120cm 2/30
08.05.2014 kutsu 120cm 5/30
09.05.2014 kutsu 120cm 4/30
10.05.2014 kutsu 120cm 2/30
08.05.2014 kutsu 160cm 3/40
09.05.2014 kutsu 160cm 1/40
11.04.2014 kutsu 140cm 4/60
12.04.2014 kutsu 140cm 3/60
19.04.2014 kutsu 140cm 1/60
20.04.2014 kutsu 140cm 6/60
13.04.2014 kutsu 150cm 6/40
21.04.2014 kutsu 150cm 3/40
22.04.2014 kutsu 150cm 4/40
17.04.2014 kutsu 130cm 2/30
17.04.2014 kutsu 130cm 3/30
25.04.2014 kutsu 130cm 1/30
26.04.2014 kutsu 150cm 5/40
27.04.2014 kutsu 150cm 2/40
29.04.2014 kutsu 150cm 5/40
03.05.2014 kutsu 150cm 4/40
04.05.2014 kutsu 150cm 3/40
06.05.2014 kutsu 150cm 3/40
07.05.2014 kutsu 150cm 5/40
10.05.2014 kutsu 150cm 6/40
22.04.2014 kutsu 150cm 1/40
26.05.2014 kutsu 150cm 1/30
27.05.2014 kutsu 150cm 5/30
29.05.2014 kutsu 150cm 2/30
02.04.2014 kutsu 120cm 5/30
04.04.2014 kutsu 120cm 3/30
05.04.2014 kutsu 120cm 2/30
04.04.2014 kutsu 120cm 2/30
31.03.2014 kutsu 160cm 17/186 ERJ CUP

Sijoitukset KERJ:n alaisista kisoista: 40 kpl

29.04.2014 kutsu CIC3 1/32
01.05.2014 kutsu CIC3 4/32
04.05.2014 kutsu CIC3 3/32
06.05.2014 kutsu CIC3 1/32
21.04.2014 kutsu CIC3 3/40
07.04.2014 kutsu CIC3 1/40
06.04.2014 kutsu CIC3 2/30
30.05.2014 kutsu CIC3 5/30
14.07.2014 kutsu CIC3 5/30
06.07.2014 kutsu CIC3 2/40
06.09.2014 kutsu CIC3 2/40
14.09.2014 kutsu CIC3 5/40
15.09.2014 kutsu CIC3 1/40
16.09.2014 kutsu CIC3 5/40
17.09.2014 kutsu CIC3 4/40
18.09.2014 kutsu CIC3 2/40
22.09.2014 kutsu CIC3 3/40
17.08.2014 kutsu CIC3 3/29
28.07.2014 kutsu CIC3 5/30
31.07.2014 kutsu CIC3 2/30
02.08.2014 kutsu CIC3 5/30
08.07.2014 kutsu CIC3 1/30
10.08.2014 kutsu CIC3 2/30
08.08.2014 kutsu CIC3 4/23
09.08.2014 kutsu CIC3 4/23
10.08.2014 kutsu CIC3 2/23
11.08.2014 kutsu CIC3 3/23
03.08.2014 kutsu CIC3 2/23
04.08.2014 kutsu CIC3 1/23
10.08.2014 kutsu CIC3 2/23
12.07.2014 kutsu CIC3 1/40
08.09.2014 kutsu CIC3 6/46
14.09.2014 kutsu CIC3 1/46
15.09.2014 kutsu CIC3 2/46
18.09.2014 kutsu CIC3 2/30
12.04.2014 kutsu CIC3 4/40
27.04.2014 kutsu CIC3 2/40
28.06.2014 kutsu helppo 3/30
17.06.2014 kutsu tutustumis 4/39
03.05.2014 kutsu tutustumis 1/21

25.09.2014 ERJ - kutsu - 140cm - 2/4
Tehtävänanto: Kuvaile suoritustasi käyttäen mahdollisimman monta biisin nimeä (saa taivuttaa) tarinassasi.

Petäjävaaran estekisojen rata on viety äärirajoille. Minä ja ratsuni olemme matkalla omiin hautajaisiin: ratamestarilla on näköjään lähtenyt suunnitteluvaiheessa sokka irti ja radan rakentajilla on selvästi ollut omat säännöt. Vesiesteessä näkyy kelluvan sininen koira ja okseri on kaikkea muuta kuin sopivasti lihava. Liputtajakin näyttäisi olevan selvästi päihtynyt.
“Ota mut kiinni jos tipahdan”, pyydän kisahoitajaltani Kyllikiltä. “Ton radan on pakko olla mun mielikuvituksen tuotetta.”

Vaan ei se ole, ja odotus päättyy pillillä vihellettävään lähtölupaan. Infra sentään on fiiliksissä, mutta minulle se on laiha lohtu.
“Mä en haluu kuolla tänä yönä”, rukoilen kaikkien ihmisten edessä, ja sitten sitä mennään – silmät kiinni ja sinne päin. Kohtalon omia tässä ollaan joka tapauksessa. Vanhalle tammalleni tällainen rata on kuin ennenaikainen karkkipäivä – hevonen on kaunis rietas onnellinen ja valmiina karauttamaan voitolla yöhön. Sen mielestä timantit ovat ikuisia ja nyt on aika juosta, minä taas päätän, että jos tästä selvitään hengissä, tänä iltana kuunnellaan vaan taivasta ja juodaan viinaa. Seuraavassa elämässä olen ehdottomasti kouluratsastaja.

Mutta no – on niin helppoo olla onnellinen, kun on hyvä hevonen. Vaikka aurinko häikäisee, Infra vie kuin viekin minut lopulta puhtaalla radalla maaliin.
“Vääryyttä!!1!” joku muotitietoinen, kesällä -95 syntynyt teini ilmoittaa kentän laidalta.
Vihaajat vihaa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kisapaikoilla pitäisi tarjota apua niille joil on paha olla. Häviökin on kuitenkin osa elämää. Ei sillä, että minä ja Infra, me onnelliset, siitä osasta mitään tietäisimme.

(Biisit: Äärirajoille, Matkalla omiin hautajaisiin, Sokka irti, Omat säännöt, Sininen koira, Sopivasti lihava, Selvästi päihtynyt, Ota mut kiinni, Kyllikki, Mielikuvituksen tuotetta, Odotus, Fiiliksissä, Lohtu, Mä en haluu kuolla tänä yönä, Ihmisten edessä, Silmät kiinni, Kohtalon oma, Karkkipäivä, Kaunis rietas onnellinen, Voitolla yöhön, Timantit on ikuisia, On aika juosta, Kuunnellaan vaan taivasta, Juodaan viinaa, Seuraavassa elämässä, On niin helppoo olla onnellinen, Häikäisee, Vääryyttä!!1!, Muotitietoinen, Kesä -95, Vihaajat viha, Niille joil on paha olla, Elämää, Onnelliset)

25.09.2014 ERJ - kutsu - 160cm - 2/3
Tehtävänanto: Vaikka kesä alkaa olla jo historiaa ja siirtynyt ajat sitten syksyn tieltä, on hevosesi kuitenkin vielä ihan lomafiiliksissä. Miten se vaikuttaa teidän suoritukseenne? Onko hevonen virtaa täynnä oleva ruutitynnyri vaiko heinällä itsensä paisuttanut möhömaha, joka ei haluaisi tehdä mitään muuta kuin syödä ja nukkua?

Minulla ja Infralla on edessämme paluu kisakentille pitkän, pitkän tauon jälkeen. Paussin syy oli onneksi varsin hyvä: tammani on viettänyt koko kesän pientä varsaansa kaitsien. Yleensä niin negatiivinen Infra muuttuu itse lempeydeksi aina, kun sillä on hevoslapsi rinnallaan. Ei voi kuin todeta, että äitiys todellakin sopii sille. Vieroitus oli tosin äärimmäisen stressaavaa aikaa niin Infralle, varsalle kuin koko talliporukallekin. Vaikka kuinka yritämme tehdä sen kiireettömästi ja vähän kerrallaan, äidin ja lapsen huudot riipivät korvia välillä yötä päivää.

Nyt ne ongelmat ovat kuitenkin jo mennyttä elämää. Infra on toiminut treeneissä kuin ajatus ja hypännyt ihan mitä vain, aivan niin kuin ennen sen yhdistettyä varsa- ja kesälomaakin. Petäjävaaran pienemmät estekarkelot ovat juuri oikea paikka meidän uudelle tulemisellemme. Infra on innoissaan: verryttelyssä se hyppää jokaisen esteen varmuuden vuoksi tolppien korkeudelta, ja laskeuduttuaan se heittää joka kerta iloisen pukin. Tamma tuntuu nopealta, varovaiselta ja ketterältä. Hevonen on niin hyvä, että uskon todella mahdollisuuksiimme 160 cm:n luokassa. Ohjaan Infran tyytyväisenä verryttelyalueen ulkopuolelle kävelemään ja odottamaan omaa vuoroamme.

Joku pahan onnen kanssakilpailija on kuitenkin raahannut paikalle varsan. Puolivuotiaan näköinen tumma hevoslapsi seisoo narun päässä verryttelyalueen viereisen hevoskuljetusauton vierellä ja hirnuu säälittävän hätääntyneellä äänellä emänsä perään. Infran pää kääntyy salamannopeasti katsomaan ilmestystä, ja yhtä nopeasti se on lähdössä laukalla varsan luokse.

”Hei, stop tykkänään”, komennan tammaa ja pysäytän sen aitaan. ”Ei se ole sun varsa, pöhkö.” Infran mielestä se on tasan tarkalleen hänen korkeutensa lapsi, joka suruissaan itkee äitinsä perään. Infran mielestä se on pakko pelastaa. Saan tosissani roikkua ohjassa, että saan tamman pidettyä suunnilleen aloillaan, niin levoton se on.

Ratsukko toisensa jälkeen suorittaa ratansa, ja kun meidän vuoromme koittaa, kun Infra on edelleen äidinvaistojensa sumentama. Meitä kuulutetaan radalle jo toista kertaa, kun viimein saan kisahoitajani avustuksella patisteltua hevosen aitojen sisäpuolelle. Se ei kuitenkaan vielä riitä. Infra liimautuu kiinni aitaan ja hirnuu varsalle kuin heikkopäinen samalla, kun minä yritän potkia sitä liikkeelle kohti ensimmäistä estettä. Eihän siitä loppujen lopuksi mitään tule: Infra hyppää takajaloilleen heti, kun komennan sitä raipalla, ja hetken loikkimisen jälkeen nostan käteni luovuttamisen merkiksi. Infra juoksee korvat hörössä ulos rata-alueelta heti luvan saatuaan ja ryysii puoliväkisin varsan luokse. Eihän se sen lapsi ole, mutta siinä vaiheessa kun tamma sen tajuaa, on jo auttamatta liian myöhäistä näitä kisoja ajatellen.

30.07.2014 KERJ-CUP - kutsu - CIC3 - 5/6
Tehtävänanto: Koska kesällä voi kuluttaa aikaa rannalla ja muutoin vain loikoilemalla on monella ajan kuluna sanaristikoita. Tehtävänä on keksiä kisapäivään liittyviä sanoja niin, että keskelle muodostuu sana vesieste.

leVitin
Erittäin
taitavaSti
pakkanI
pystyrivillE
muodoStuvalle
esTeelle
kErj-cupissa

Kaikki merkinnät kirjoittanut omistaja!

14.09.2014 Varsauutisia
Infran neljäs jälkeläinen näki päivänvalon eilen! Upeasta kirjavasta Lebannonista tuleva varsa oli, ei niin kovin yllättäen, ori jälleen kerran. Vähän jo olisin toivonut, että olisin viimeinkin saanut Infrasta täysiverisen tammavarsan, mutta mitään muuta moitittavaa ei pikkuisessa ole. Ja onhan minulla aina Ultraviolet! Tämä uusi tulokas on pitkäkoipinen kirjava varsa, josta tulee varmasti aikanaan vanhempiensa kaltainen tykki kilparadoille. Synnytys oli Infran tähänastisista ehdottomasti helpoin, ja tamma on hoitanut lastaan samanlaisella tarkkuudella ja hellyydellä kuin aina ennenkin. Varsa sai nimekseen Onyx. Mahtavaa, että kaikki on sujunut tähän mennessä niin hienosti, toivottavasti sama jatkuu!

06.09.2014 Eläkeläinen maastoilee
On eläkeläisiä ja on "eläkeläisiä". Infra ei, kuten todettu, ole kisareissujen loppumisesta ole ollut yhtään pahoillaan, mutta tiukan treenin höllentyessä rennommaksi on se kerännyt mielettömät määrät pöllöenergiaa. Tänään sitten otin tarhassa päättömästi riekkuvan Infran alleni kunnon maastolenkkiä varten. Tammaa sai kädet kipeinä pidellä jo ensimmäisten sadan metrin jälkeen, eikä homma helpottunut yhtään siinä vaiheessa, kun pääsimme raviin ja laukkaan. Hyvällä hiekkapohjaisella laukkasuoralla en juuri voinut muuta kuin antaa hevosen painella - ja voitte uskoa, että se kyllä painoikin. Aina välillä sitä unohtuu, miten kovaa nuo entiset laukkahevoset pääsevätkään... Vaan eipä unohdu enää, siitä Infra piti huolen. Hauskaa tosin oli molemmilla ja aikomuksena on ottaa uudestaan pian. Infra niin kovasti vauhdista nauttii, että antaa sen pinkoa, kun vielä kunto ja koivet hyvin kestävät.

31.08.2014 Kisat kisattu
Laskeskelin tässä Infran kenttäsijoituksia ja sain yllätyksekseni huomata, että tamma on kisamenestyksensä puolesta valmis laatuarvosteluun. Jälkeläisnäyttöjä tosin pitää vielä hetki odotella, mutta niitä Infra saa jäädä odottelemaan kotitallin puolelle. On aina yhtä haikeaa, mutta palkitsevaa siirtää hevonen kisaeläkkeelle - jälleen yksi rakas kilparatsu on työnsä tehnyt ja valmis siirtymään täysipäiväisesti siitokseen. Infrakaan ei ole kuin vasta kaksitoista, terve ja hyvässä kunnossa. Sille jää monta hyvää vuotta pyöräyttää vielä yksi tai useampi varsa Ultravioletin, Sandstormin ja Ennamoredin kaveriksi! Laatuarvosteluja varten Infra saa kuitenkin muutaman kuukauden ajan lähteä vielä mukaan Cupeihin niin esteiden kuin kentänkin puolella, joten ihan seinään ei sen kisaaminen lopu. Elämänmuutos on joillekin hevosille vaikea paikka, mutta voisin kuvitella, että Infran kohdalla tilanne on toinen. Se ei koskaan ole ollut se innokkain matkalle lähtijä, eikä se lähtökohtaisesti nauti kisojen vilinästä. Tamma on varmasti tyytyväinen nyt, kun se saa jäädä kotiin nautiskelemaan pitkistä maastoreissuista ja laitumellaolosta nuorempien reissatessa ympäri maailmaa. Infralla on myös edessä yksi ellei useampi laatuarvostelu toivottavasti vielä tämän vuoden puolella, riippuen siitä, kuinka sen jälkeläisten kisaura sujuu. Toivottavasti yhtä hienosti kuin tähänkin asti - kotiin jääneistä varsoista Sandstorm on ollut tasaisen varma suorittaja ja Ultraviolet napsinut voittoja CIC4-tasoltakin. Suunnitelmissani on käyttää Infra aikanaan niin ERJ-, KERJ- kuin XLA-arvosteluissa. Saa nähdä, miten meidän päivänsäteen niissä käy!

17.08.2014 Kouluvalmennus: vaihtoja
Valmentajamme Lindgren on viimeisimpiä kisasuorituksiamme katseltuaan päättänyt, että Infran laukanvaihdot ovat huonoja. No, tuloksissa se ei onneksi näy, vaan sijoituksia kenttäkisoista satelee tasaiseen malliin. Silti suostuin tuhraamaan yhden kouluvalmennuksen vaihtojen harjoitteluun. Lindgren halusi tänään nähdä hyvin tiivistä, hyvin koottua laukkaa, mikä ei ole koskaan ollut tammalleni se helpoin juttu. Yrityksen ja erehdyksen kautta sain kuitenkin Infran hyvin avuille ja jäämään tarpeeksi takaosalle, jolloin kokoaminen onnistui. Tästä voimakkaasta, lyhyestä laukasta tehdyt vaihdot olivat toden totta täsmällisempiä ja energisempiä kuin aiemmin. Lindgren jopa esitteli minulle ajatusta siitä, että kilpailisin Infran kenttäuran jälkeen sillä vielä vaativaa kouluakin. Minä en sitä kyllä kestäisi, eikä Infrankaan pääkoppa todennäköisesti, joten taidamme silti pitäytyä vain kenttäkilpailujen kouluohjelmissa.

05.07.2014 Infran pesupäivä
Infra rakastaa vettä. Se on onnesta soikeana päästessään uimaan tai pesulle, eikä se todellakaan pistä sadetta pahakseen. Välillä tuntuukin, että tamma on opetellut sotkemaan itsensä mahdollisimman pahasti ja mahdollisimman usein juuri sen takia, että sitä pestäisiin useammin. Infra on onneksi sen verran tumma kimo, ettei ihan joka kuratahra siinä näy - mutta yhtä kaikki sitä on näin sateisena kesänä saanut olla puunaamassa harva se päivä. Tänään minua odotti laitumella harmaasta ruskeaksi muuttunut, virtahevosta muistuttava tamma, jonka juuri ja juuri Infraksi tunnistin. Hevosen iloksi talutin sen suoraan pesupaikalle, käärin hihat ja aloitin mittavan puhdistusoperaation. Vajaan tunnin jälkeen kimo alkoi olla taas kimo, kun taas itse olin muuttunut kuraiseksi ja läpimäräksi. Mutta voi pojat, olisittepa nähneet Infran ilmeen! Tamma nautti käsittelystä korvat lerpallaan ja alahuuli roikkuen. On mukavaa vaihtelua katsella Infraakin joskus niin tyytyväisenä, yleensähän se murjottaa turpa rutussa eikä nosta korvia pystyyn kuin ruoka-aikoin. Tamman onni tosin muuttui kiukuksi heti, kun uskalsin koskea sen harjaan nyppiäkseni sitä vähän uuteen uskoon...

30.05.2014 Estevalmennus: uusintaa
Infra on jatkanut menestymistään kenttä- ja estekisoissa. Treeni ei kuitenkaan koskaan tapa, joten tänään otimme osaa Gemma Hestonin estevalmennukseen. Aiheena oli uusintaradan ratsastaminen, joten tehtäviin kuului mm. paljon vinoja hyppyjä ja tiukkoja kaarteita. Lyhyet tiet eivät Infraa pelottaneet - se on notkea ja ketterä ja kääntyisi vaikka pennin päällä. Vinoon hyppäämisessä tamma kuitenkin tarvitsi hiukan tukea. Minun piti itse ratsastaa reilulla pohkeelle esteelle, jotta tamma uskalsi venyttää hyppyyn tarpeeksi ilmaa. Alkutunnista jäin taas liikaa jarruttelemaan, mikä kostautui kieltoina - Infra kun ei hyppää, jos kuski on ohjassa kiinni. Pehmeä käsi ja tukeva jalka, Gemma muistutteli. Niillä eväillä tehtävä kuin tehtävä luonnistuikin tänään ongelmitta! Tästä on mukava jatkaa kisakautta eteenpäin.

29.04.2014 Kenttädebyytti
Infra debytoi tänään kenttäkisoissa CIC3-tasolla. Ja millä tavalla se sen tekikään! Kärmeniemen hienoissa puitteissa järjestetyt kisat tuntuivat olevan tammalle kuin pala kakkua. Se oli ennen koulurataa hiukan stressaantuneen oloinen, mutta rentoutui kuitenkin mukavasti verryttelyssä. Koulurata oli ehdottomasti parhaita Infran tekemiä, ja sillä mentiin kärjen tuntumaan. Rataesteiden puhdas rata ja virheetön suoritus maastossa takasivat meille loppujen lopuksi voiton 32 osallistujan luokasta! Toki olen aina uskonut, että Infrasta tulee hyvä, mutta että se on näin hyvä heti ensimmäisissä kisoissaan - sitä en olisi osannut arvata. Maailman hienoin tamma sai kotona pussillisen porkkanoita ja kisoista monta uutta ihailijaa. Hieno, hieno hevonen!

30.03.2014 Kouluvalmennus: paluu treeniin
Infra aloitteli tänään treeniin paluuta kouluvalmennuksen merkeissä. Luottovalmentajani Lindgren saapui pitämään meille valmennuksen, jonka tavoitteena oli yksinkertaisesti saada hevonen rentoutumaan, keskittymään ja tekemään töitä. Pääasiassa teimme paljon siirtymisiä ja temmonvaihteluita. Kokoaminen ei ollut tänään ollenkaan Infran mieleen, vaan se veti itsensä täysin jännittyneeksi ja oli vaikea ratsastaa rennoksi, mutta lyhyeksi. Lisäykset olivat onneksi irtonaisemmat ja iloisemmat. Laukannostoissa tamma esitteli jälleen kerran pukittelutaitojaan, mihin Lindgren ei ollut - syystäkin - tyytyväinen. Moinen tapa on yritettävä kitkeä Infrasta pois ennen sen kisadebyyttiä.

05.03.2014 Ylpeä äiti (ja kasvattaja)
Infran tiineyden seuraaminen oli yhtä aikaa ihanaa ja piinallista katseltavaa. Tammalle kasvoi valtava vauvamaha, ja viimeiset viikot se kulkikin koko ajan korvat tiukasti luimussa, selvästi ahdistuneen ja ärtyneen oloisena. Silti nautin jokaisesta päivästä, jona tiesin hevoseni olevan satavarmasti tiineenä. Sormet ristissä toivoin, että synnytys sujuisi ongelmitta ja että Infra työntäisi maailmaan terveen, hyvinvoivan orivarsan. Rukoukseni ilmeisesti kuultiin, sillä maaliskuun 4. päivä saimme juuri sen, mitä oli tilattu! Infra synnytti yöllä ilman vaikeuksia isokokoisen, tumman orivarsan. Terhakka hevoslapsi oli jalkeilla nopeasti syntymisen jälkeen ja löysi tiensä äidin maitobaarille horjuvin, kilometrin mittaisin jaloin. Varsassa on niin isänsä ja emänsä näköä, ja toivon mukaan se myös kimoutuu vanhempiensa tavoin. Se on jäämässä minulle kotiin - orin edessä siintää loistava ura kilpahevosena, aivan niin kuin sen nuoren emänkin edessä! Infra hoitaa lastaan ammattilaisen ottein, vaikka meille kaksijalkaisille se jokseenkin kiukkuinen onkin. Äidin upeaan pieneen lapsokaiseen ei tietenkään saisi koskea kukaan muu kuin se itse.

28.02.2014 Pukkisadetta
Infra on tiineyden takia tosiaan pois aktiivitreenistä, mutta liikutettu sitä toki on. Tamman päiviin on kuulunut enemmän tai vähemmän rauhallisia maastolenkkejä ja jumppaa kentällä. Tänään uskaltauduin sen selkään ilman satulaa, mutta voin sanoa, ettei se ollut kovinkaan hyvä idea. Infran kapea selkä ei ole se mukavin istuttava, eikä unohtaa sovi sitäkään, että tamma oikeasti pukittelee. Tänään istuin tukevasti kyydissä aina siihen saakka, kunnes yritin nostaa laukkaa. Infra ei ollut suinkaan samaa mieltä - pukkeja tuli puolisenkymmentä, ennen kuin löysin itseni maneesin pohjalta. Saattaa olla, että jätän ilman satulaa humputtelen toisen hevosen kanssa suoritettavaksi aktiviteetiksi.

15.02.2014 Tiine tamma ja onnellinen omistaja
En muista koskaan olleeni näin onnellinen ja helpottunut jo siitä, että tammani on tiineenä! Yleensä huokaista saa vasta siinä vaiheessa, kun terve varsa on saatu ulos emän vatsasta ja ylös imemään. Infran taannoiset tiinehtymisvaikeudet tietäen jo tämäkin, että vihdoin viimein, oikeasti ja varmasti se on kantavana, tuntuu valtavalta työvoitolta. Eläinlääkärin kerrottua hyvät uutiset olisin hypännyt Infran kaulaan, ellen olisi tiennyt sen vihaavan sitä. Ei tamman kantavaksi saaminen ihan helppoa ollut nytkään, vaan aika monta yritystä tarvittiin, ennen kuin kuu ja tähdet olivat oikeassa asennossa arvon neidin tiinehtymistä varten. Tulevan varsan isä on oma täysiveriorini Rainmaker, joten aikaa ja mahdollisuuksia järjestää astutus oli useampia. Ja nyt sinnikäs yrittäminen kantaa kirjaimellisesti hedelmää. Infra on alkanut jo kauniisti pyöristyä, ja treenaaminen on jätetty hetkeksi sikseen. Koko talliporukalla on sormet ristissä sen puolesta, että tamma synnyttää terveen, hienon hevoslapsen ja ongelmat ovat mennyttä elämää. Minä toivon orivarsaa, mutta kumpi vain käy - kunhan saadaan varsa! Infralla on niin paljon omainaisuuksia, joita riemusta kiljuen olisin siirtämässä eteenpäin niin täysiverisilleni kuin Irish Sport Horseille ja trakehnereillekin. Vaikka tamma ei vielä olekaan kisaradoille päässyt, en yhtään epäile, etteikö se tulisi valloittamaan ne heti sinne päästyään. Infra on älykäs, nopea ja ketterä, sillä on entiseksi laukkahevoseksi uskomattoman hienot liikkeet ja korrekti rakenne. Rohkeana ja tarkkaavaisena se tulee varmasti pärjäämään niin esteillä kuin kentässäkin - kouluradoille se on ehkä hieman lyhytjännitteinen. Ensin kuitenkin keskitymme saattaamaan Infran ensimmäisen varsan turvallisesti maailmaan. Nyt ei auta kuin toivoa parasta.

02.01.2014 Estevalmennus: ratatreeniä
Infran ja minun vuosi 2014 alkoi mukavasti Gemma Hestonin estevalmennuksella. Ensi töikseen nainen sanoi, että hevonen on edistynyt huimasti sitten viime näkemän, eikä hän väärässä ollut - Infra on ollut viime aikoina huomattavasti parempi ratsastaa kuin vielä syksyllä. Sen kunniaksi ratsastimme tänään valmennuksessa rataa. Kahdeksan estettä putkeen ei ole Infralle enää ongelma, eikä se esitellyt pukittelutaitojakaan tänään kertaakaan. Sen sijaan tammalla oli valtavasti energiaa, mikä näkyi turhan hitaana reagointina pidätteisiin. Gemma kuitenkin muistutti, että vaikka Infra menisi kovaa, ei sitä saa jäädä liikaa jarruttelemaan, tai se rankaisee aina kiellolla. Niin kävi tänäänkin muutamaan kertaan. Loppuvalmennuksesta pääsimme kuitenkin tulemaan koko radan puhtaasti 130 cm korkeudella. Se ei ole vielä Infran kapasiteetin ylärajoilla, mutta on hyvä aloittaa vuosi onnistuneella suorituksella!

01.12.2014 Maastoestevalmennus: esteisiin tutustumista
Infran kaikkien aikojen lempieste on löytynyt tänään tamman ensimmäisissä varsinaisissa maastoestetreeneissä. Kenellekään ei tullut yllätyksenä, että se este on vesi. Valmentajamme Mark Moore ei osannut kuin nauraa, kun tamma pinkaisi veteen korvat hörössä ja suoritti kyselemättä kaiken siihen liittyvän, esteisiin ympättynä tai ilman. Tamma oli kerta kaikkiaan liekeissä! Haudat sen sijaan olivat Infran mielestä hiukan pelottavia, ja niitä pitääkin nyt hypätä jatkossa paljon. Mark myös suositteli meille runsaasti treeniä niin ylä- kuin alamäkiinkin. Kaiken kaikkiaan Infra oli kuitenkin todella hyvä ja rohkea tänään, ja siitä leivotaan ajan kanssa varmasti uskomaton kenttäratsu.

14.11.2013 Maastoilua ja kunnonkasvatusta
Infralla on nyt loppusyksystä ollut meneillään pienimuotoinen aivojen lepuutus ja kuntokuuri. Nuorelle hevoselle on tullut paljon asiaa lyhyessä ajassa, joten nyt kunnon lepotauko on paikoillaan, vaikka tokihan sen kanssa on lyhyempiä lomia pidetty. Tämän tauon aikana olemme keskittyneet Infran kunnon kasvatukseen ja maastovarmuuden kehittämiseen. Tamma on päässyt laukkailemaan pitkiä intervallitreenejä, tekemään tuntikausien kävelyretkiä ja hyppäämään hyvin helppoja maastoestetehtäviä. Infra on todella innoissaan etenkin maastoesteistä, ja se lähtee aina valtavalla innolla metsään. Pukittelua ei tarvitse maastossa pelätä - eikä juuri mitään muutakaan, kunhan vain muistaa pitää ohjat käsissä ja hevosen kontrollissa. Hieno Infra!

27.10.2013 Estevalmennus: sarjoja
Hypyt selästä käsin ja haastavammatkin tehtävät ovat sujuneet viime aikoina kuin vettä vaan. Kuitenkin tänään, kun Gemma Heston saapui valmentamaan meitä esteillä, sattui Infralle huono päivä. Päivän aihe, sarjat, ovat aina olleet sille hiukan vaikeita, mutta tänään tuntui, ettei mikään sujunut. Joko välit kävivät ahtaiksi tai sitten nypin itse tamman pysähdyksiin ennen ensimmäistä osaa. Gemma ohjeistikin minua antamaan hevoselle valtaa tehdä ratkaisuja: fiksuna hevosena se korjaa kyllä itse, jos se meinaa ajatua esteiden sekaan, mutta kiellättämällä opetan sitä vain epävarmaksi. Infra toden totta tarvitsee tilaa päästäkseen etenemään kunnolla. Loppuun saimme jo joitain suorituksia, joissa oli edes hieman ideaa. Silti jäi kyllä harvinaisen selväksi, että sarjoja täytyy treenata lisää.

20.09.2013 Irtohypytystä
Tänään päätin pitää Infran kanssa oikein kunnon irtohypytyssessiot. Jonkun verranhan sen kanssa on jo hypätty selästäkin käsin, mutta nyt halusin nähdä, millä mallilla hevosen tekniikka, itseluottamus ja kapasiteetti ovat. Näkemäni oli positiivinen yllätys! Tamma oli valtavan innoissaan ja hyppäsi kaiken puolen metrin ilmavaralla. Tuntui, että tolpat loppuivat kesken - mikään este ei ollut Infralle liian iso tai vaikea. Puomit pysyivät ongelmitta paikoillaan joka kerta, ja ponnistuspaikat löytyivät helposti. Tämä todellakin lupaa hyvää tulevaa ajatellen! Mukava myös nähdä tamman olevan täpinöissään ja nauttivan hyppäämisestä, sitä on kuitenkin vaikeampi hevoselle opettaa.

02.09.2013 Hierojan käsittelyssä
Lindgrenin ohjeiden mukaisesti kutsuin hierojan katsomaan läpi Infran lihaksiston. Ann-Marie on hieronut hevosiani ennenkin, ja saimme hänet tänne lyhyellä varoitusajalla. Infra ei ollut hirveän innoissaan ajatuksesta, mutta suostui kuitenkin - juuri ja juuri - seisomaan kolme varttia käytävällä hierottavana. Kuten olimmekin arvelleet, Infran vasen puoli oli jumissa monesta kohtaa, erityisesti lanteen ja lavan alueelta. Ann-Marie sai hyvin aiottua tammalta paikkoja. Liikkeen pitäisi nyt olla puhtaampi ja hevosen rennompi. Toivottavasti näin käy, eikä toista käyntiä tarvita. Infran kärsivällisyydelle se voisi hyvinkin olla liikaa.

01.09.2013 Kouluvalmennus: perustyöskentelyä
Vakivalmentajani Lindgren valmensi minua ja Infraa tänään ensimmäistä kertaa. Laukkatamman ratsukoulutus on ollut helppo nakki, mutta joitain ongelmia perustyöskentelyssä sen kanssa minulla on. Näitä lähdimme Lindgrenin kanssa ratkomaan. Pääasiassa tarkkailun alla olivat laukannostot ja laukkatyöskentely, joita tehtiin sitten kerralla kunnolla! Aluksi Infra pukitteli kuin kone, mutta fiksuna tammana tajusi kyllä pian pääsevänsä helpommalla, jos se vain etenee suoraan. Oikea laukka saatiin erilaisten jumppaavien tehtävien avulla pyörimään hyvin, mutta vasemmalle hevonen oli tänään todella jäykkä ja haluton. Lindgren kehotti hierottamaan sen ja tekemään lisäksi paljon töitä edelleen myös maasta käsin. Seuraavaksi Infralle lähdetään opettamaan laukanvaihtoja: sen kokoamiskyky on Lindgrenin mielestä aivan riittävä jo tällaisenaan.

27.08.2013 Ensimmäistä kertaa selässä
Tänään kapusin ensi kertaa uuden ostokseni selkään. Laukkahevosena Infralla on toki käsitys siitä, mitä ratsastaja selässä tehdään, mutta se käsitys vain on jokseenkin erilainen kuin minulla. Tammalla ei ollut mitään ongelmia kuljetella minua ympäriinsä eikä sitä häirinnyt pohkeet kylkiensä vieressä, mutta kävellä se ei kyllä olisi malttanut. Hevosparan olisi pitänyt päästä laukkaamaan, mahdollisimman pian ja paljon! Ohjasotteita se kuitenkin kuuntelee, ja Infralla on alkeellinen käsitys siitä, mitä pohje siltä pyytää. Hevosen uudelleenkoulutus tulee varmasti olemaan antoisa projekti, jonka ei pitäisi olla sieltä vaikeimmasta päästä. Jatketaan treenejä ja katsotaan, mihin asti päästään!

26.08.2013 Täyttä verta joukkoon
Olen ostanut uuden hevosen. Tällä kertaa se ei, yllätys yllätys, ole puoli- vaan täysiverinen! Entinen laukkahevonen, kuvankaunis Infra-Red myytiin minulle puoliväkisin ja pilkkahintaan Rainmaker-orin kylkiäisinä, ja mikäs siinä. Sukunsa puolesta tammasta voisi olla hyppääjäksikin, ja jos ei, niin siitokseen se kelpaa varmasti. Viisivuotias Infra saapui uuteen kotiinsa eilen. Siinä missä Rainmaker on positiivinen, Infra on negatiivinen - mutta hyvässä lihaskunnossa se on, ja varmasti siitä tulee aivan kelpo ratsu. Toivotaan, että nuori hevonen pysyy terveenä ja osoittautuu oppivaiseksi tapaukseksi.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © Windchase Photos, thank you!