hessperia

Nimi Hessperia Syntynyt 06.04.2005 Skp, säkä Tamma, 153 cm
Rotu Trakehner Painotus Kouluratsastus Omistaja coupie VRL-11889
VH-tunnus VH05-021-8157 Koulutus Int I, 130 cm Kasvattaja Johan Schultz

Hessperia on virtuaalihevonen! Täyttänyt 17 vuotta 01.10.2020.

KRJ-III (87p) 05/2017

luonnekuvaus

Hessperia on varmaankin maailman kaunein hevonen, mutta valitettavasti sen luonne ei ole aivan yhtä kultainen kuin ulkonäkö. Se on erittäin tammamainen ja äkkipikainen tyyppi, jonka mielialat vaihtelevat ääripäästä toiseen puolessa sekunnissa. Hessperia rakastaa rapsutuksia, mutta hoitajan pitäisi pienestä korvan heilautuksesta tajuta, milloin lääppiminen riittää. Jos viesti ei mene perille, yrittää tamma hyvin todennäköisesti alkaa näykkiä. Hessperiaa saa kyllä komentaa ja usein tamma uskookin, mutta liian tiukka kuri ja jokaisesta hampaanvilautuksesta huomauttaminen saa hevosen entistä huonommalle tuulelle. Parhaiten neiti hevonen käyttäytyy, kun sillä on hoitaja, joka osaa lukea hevosta ja viedä hoitotoimenpiteet rauhallisesti mutta päättäväisesti loppuun saakka. Esimerkiksi harjan nyppimisestä Hessperia ei pidä yhtään, mutta antaa sen kyllä tehdä, kun hevoselta ei jää kyselemään sopisiko nyppiminen nyt vai huomenna. Eläinlääkärin tai kengittäjän mielestä Hessperia on vähän kurja asiakas eikä moni hoitajakaan sitä halua vastuuhevosekseen, mutta tamma ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton tai vaarallinen käsitellä. Temperamenttia siltä kuitenkin löytyy.

Hessperia on alkuun usein hieman haastava ratsu. Se saattaa pukitella tai tehdä sivuloikkia kokeillakseen, voisiko ratsastajan tänään pudottaa selästä. Jos ei, alistuu tamma kohtaloonsa ja muuttuu usein alkuverryttelyiden myötä mukavaksi ja pehmeäksi ratsastaa. Hessperia tykkää tehdä töitä ja mitä vaikeampia asioita siltä pyytää, sitä enemmän se skarppaa: tämän ominaisuuden tamma vain usein piilottaa alkukiukuttelujen alle. Hessperia on luonnostaan hyvin notkea ja joustava ja sillä on kauniit, kevyet liikkeet. Kun tammasta saa sen parhaan osaamisen esille, on hevonen äärettömän näppärä kouluhevonen. Ihan GP-tasolle sillä ei skouppi riitä, mutta muutama pykälä helpommissa luokissa voikko loistaa. Kisoissa Hessperia onkin suoranainen ruusukemagneetti, jonka kanssa tuskin tarvitsee lähteä pettyneenä kotiin. Se on vähän hankala kuljettaa ja ärhäkkä hoitaa kisapaikoilla, mutta radalla tamma esiintyy aina upeasti.

sukutaulu

  i. Harper
  ii. Gabrol
  iii. Ibiza
  iie. Guanea
  ie. Historica   iei. Zazara
  iee. Happy Hands
  e. Holly   ei. Naibn Moniet   eii. Skyrocket
  eie. IBN Moniet el Nefous
  ee. Holanda   eei. November
  eee. S.A. Hello

sukuselvitys

Hessperian isä Harper on pienestä koostaan (152 cm) huolimatta huomiota herättävän komea ja karismaattinen ruunivoikko, joka hurmaa katsojat erityisesti liikkuessaan. Joustavaliikkeinen ori on koko ikänsä ollut paitsi katsojien myös koulutuomareiden suosikki, ja sillä onkin Inter II -tasolta kymmenittäin voittoja ja sijoituksia. Kuningasluokka GP:tä Harper ei ole kuitenkaan startannut. Ori on luonteeltaan todellinen herramies, mutta aivan helppo ratsastettava se ei herkkyytensä ja vilkkautensa vuoksi ole. Ratsastajan vaihtumisen huomaakin tuloslistoissa pieninä notkahduksina. Harper on ollut jo useita kausia siitoskäytössä Saksassa ja sillä on viitisenkymmentä jälkeläistä, joille se on periyttänyt laadukkaiden liikkeidensä lisäksi usein myös pientä kokoa ja keveyttä.

Hessperian ii. Gabrol oli varsin mitäänsanomattoman näköinen, 160-senttinen ruunikko. Ori oli kuitenkin mitä mukavin ja toimivin allround-hevonen, joka kilpaili niin koulua kuin esteitä ja kenttääkin. Kouluradoilla Gabrolia ei nähty vaativaa B:tä vaikeammissa luokissa, mutta se oli tasaisen varma suorittaja ja sijoittui useimmiten, ellei luokka ollut poikkeuksellisen kovatasoinen. Puoliksi täysiverinen Gabrol oli hieman luonteikas maasta käsin, mutta sen satulaan olisi hyvin voinut laittaa kenet tahansa. Gabrolia käytettiin jalostukseen parinkymmenen varsan verran. Suurin osa sen jälkeläisistä on harrastekäytössä, mutta osa on päässyt kilpailemaan vaativissakin luokissa. Ori menehtyi vanhuuden vaivoihin 24-vuotiaana.

Hessperian ie. Historica oli 150-senttisenä lähes ponikokoinen ja siten oiva valinta useammalle poniratsastajalle ensimmäiseksi ”isoksi” hevoseksi. Kiltti ja kultainen, helppo voikkotamma oli laadukas kouluratsu, ja se nostikin useamman nuoren ratsastajan poniluokista aina vaativa A -tasolle asti. Historica vaihtoikin kotia usein eikä päätynyt jalostuskäyttöön kuin vasta 14-vuotiaana, jolloin se sai ensimmäisen jälkeläisensä ja kahta vuotta myöhemmin toisen – molemmat voikkosävyisiä, pienehköjä oreja. Historica astutettiin vielä kertaalleen 19-vuotiaana, mutta se loi varsansa ja kuoli hieman myöhemmin ähkyyn.

Hessperian emä Holly on 162-senttinen mustankimo, joka kilpailee edelleen Grand Prix -luokissa kouluratsastuksen parissa. Holly on ollut koko elämänsä ajan kasvattajansa omistuksessa ja kilpaillut saman ratsastajan kanssa ympäri Eurooppaa. Se onkin luonteeltaan hyvin pitkälti yhden ihmisen hevonen, joka arvostaa rutiineja mutta pärjää myös pidemmillä kisareissuilla. Tamma sai Hessperian nelivuotiaana ennen kisauran syttymistä ja on mahdollista, että se jää Hollyn ainoaksi jälkeläiseksi. Kisaradoilta upealiikkeinen, tahdikas ja kaunisrakenteinen KTK-II -palkittu hevonen on tuskin eläköitymässä vielä hetkeen.

Emänisä Naibn Moniet on ranskalaissyntyinen, mutta nuorena Yhdysvaltoihin myyty huippusukuinen ori. Korpinmusta 166-senttinen hevonen on näyttävä ilmestys ja menestyikin näyttelyissä ja oritesteissä huippupistein, mutta sen kisaura kouluratsuna ei koskaan täysin ottanut tuulta alleen. Potentiaalia hevosessa oli, mutta niin myös luonnetta, eikä sille löytynyt sopivaa ratsastajaa muutamista yrityksistä huolimatta. Niinpä hevosen suurin saavutus on muutama sijoitus kansallisista PSG-luokista. Siitä huolimatta ori on ollut suosittu jalostuskäytössä, ja sillä on liki sata jälkeläistä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Suurimmalle osalle se on periyttänyt hankalaa luonnettaan, mutta myös suorituskykyä.

Hessperian ee. Holanda oli 160 cm korkea kimotamma. Se oli osittain estesukuinen mutta ei koskaan päässyt hyppäämään kilpailuissa nuorena saadun jännevamman vuoksi. Tamma päätyi muutaman mutkan kautta nuorelle kouluratsastajalle, ja yhdessä kaksikko raivasi tiensä Inter I -luokkiin saakka saaden kansainvälistäkin menestystä. Mukavaluonteinen, tyypiltään hieman tavallista raskaampi Holanda myytiin kilpauran jälkeen takaisin kasvattajalleen, jossa se sai neljä myöskin kouluratsuiksi päätynyttä tammajälkeläistä. Holanda lopetettiin 21-vuotiaana jalkavaivojen alettua jälleen vaivata.

jälkeläiset

25.03.2009 rp-t. Kukkaniityn Asperia - i. Big Button - om. Veera R., VRL-10735
01.03.2015 trak-t. März Vergnügen - i. Dennis Leptad - om. Papukaija, VRL-13801
07.04.2016 trak-o. Halo Coup - i. Elis Divert - om. coupie, VRL-11889
11.09.2016 trak-o. Hagen Coup - i. No Shows - om. Atorina, VRL-09525
01.05.2017 fwb-o. FBL Hades - i. Halt - om. Layda, VRL-14488

kisakalenteri

Hessperia kilpailee porrastetuissa kilpailuissa kouluratsastuksessa! Katso ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista.

KRJ: vaikeustaso 9, 4647.32p

Hessperia on saavuttanut maksimitasonsa.

päiväkirja

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © Franz Venhaus, lisenssi