castlelyons sirius

Nimi Castlelyons Sirius Syntynyt 05.03.2017 Skp, säkä Ori, 171 cm
Rotu Irish Sport Horse 25% ID Painotus Kenttäratsastus Omistaja coupie VRL-11889
VH-tunnus VH17-209-0006 Koulutus VaB, 140 cm, CIC3 Kasvattaja turjake VRL-07415

Sirius on virtuaalihevonen! Täyttänyt 13 vuotta 01.04.2020.

KERJ-III (85.5p) 03/2019

luonnekuvaus

Sirius on vahva persoona, kaikin tavoin. Kaikki sen luonteenpiirteet ovat hyvin voimakkaita, samaten reaktiot. Kimon piirteissä on jonkin verran kliseistä pörhistelevää orimaisuutta, aimo annos energisyyttä ja taistelutahtoa sekä jonkin verran putkiaivoisuutta. Loppupeleissä Sirius on aika helppo kaveri; tämän irkun ajatukset kiertävät samoja rinkejä päivästä ja vuodesta toiseen.

Täydellisessä maailmassa Siriusta ei koskaan tarvitsisi loimittaa. Kimo inhoaa loimia palavalla raivolla, se ei halua pitää niitä, eikä meinaa suostua loimitettavaksi, vaan steppaa ja uhittelee minkä kerkeää. Loimi kuitenkin menee irlantilaisen päälle, joskin sen pysyvyys on toinen tarina; Sirius on äärettömän taitava kiemurtelemaan ulos loimistaan. Mikäli kiemurtelu ei auta, ori pistää takkinsa palasiksi. Muuten Siriuksen hoitaminen on helppoa hommaa, vaikka etenkin karsinassaan herra onkin olevinaan niin suurta ja mahtavaa. Pelkkä äänellä komentaminen yleensä hämmentää Siriusta; miten tuo kaksijalkainen ei nyt jätäkään häntä rauhaan vaan huiskii menemään harjojen ja suihkepullojen kanssa?! Pyhä yksinkertaisuus, hyvin kirjaimellisesti. Siriuksen kanssa saa kuitenkin olla sen verran tarkkana, että mikäli tallissa liikkuu muita hevosia ori kyllä steppaa tosissaan ja saattaa komentaa etusellaan. Halit ja pusut kannattaa suosiolla säästää muille hevosille, Siriuksen kanssa ripeä toiminta ilman sen isompia rapsutteluja säästää niin hoitajan kuin hevosen hermoja. Ainoastaan pesupaikalla Siriuksella ei ole mikään kiire, ori rakastaa vettä. Sirius talutetaan aina ketju tai orikuolain suussa. Muiden hevosten läheisyydessä irkku tanssahtelee, huutelee ja meinaa lähteä omille teilleen välittämättä taluttajastaan lainkaan. Tammojen kiima-aikoina sekä vilkkailla paikoilla (esimerkiksi kisapaikat) raippa on hyvä pitää mukana. Sirius sentään uskoo, kun sitä komentaa kunnolla. Mikäli haluaa saada Siriuksen jonnekin, pihaan on parasta tuoda rekka. Traileriin kimo ei jostain syystä suostu kirveelläkään, vaikka rekkaan herra menee niin nätisti. Mikäli Siriusta kuljetetaan muiden hevosten kanssa, orilevyn on parempi olla jykevää tekoa.

Sirius ilmaisee mielipiteensä ratsastajansa tekemisistä hyvin suoraviivaisesti. Orin kaikki reaktiot ovat isoja, vahvoja ja nopeita, mikä on välillä suorastaan tuskastuttavaa. Etenkin ohjasapujen pehmeys on tärkeää, Sirius ei siedä yhtään kovaa kättä, sahaamista tai muuten vääränlaista painetta suussaan. Yleisimpiä kiukkureaktioita ovat välillä komeatkin pukit, epämääräiset sivuaskeleet ja toisella takasella potkimiset sekä sinne tänne sinkoilu. Ei, Sirius ei ole joka sunnuntaituntilaisen ratsu. CIC3-tasoinen kenttäratsu ei tietenkään ole aivan toivoton. Energinen, iso- ja näyttäväliikkeinen ori on vaikuttava näky, kun sen saa herkistymään hyvällä tavalla ja tekemään töitä. Parhaimmillaan Sirius on laukkatehtävissä, raviliikkeiden kanssa herra tarjoaa herkästi laukkaa. Ratsastaja joutuu näkemään paljon vaivaa saadakseen Siriuksen isot reaktiot hieman pehmeämmiksi, etteivät esimerkiksi siirtymiset ole kovia, teräviä, nykäisynomaisia huutomerkkejä pisterivissä.

Hienoisesta yksinkertaisuudestaan huolimatta Sirius ymmärtää esteiden päälle niin hyvin, että sen voisi kuvitella suoriutuvan esteradoista itsekseenkin. Kaikesta kuumuvuuteen asti leiskuvasta innostaan huolimatta Sirius ei säntää esteeltä toiselle kuin päätön kana. Ori kunnioittaa esteitä (niin rata- kuin maastoesteitäkin) ja varoo jalkojaan. Ponnistukset ovat vahvat ja nopeat, hypyt pyöreitä ja niin ikään nopeita (tämä kaveri ei jää leijumaan minuutiksi trippelin päälle!), laskeutumiset tasapainoisia, jalkojen ja selän käyttö jossain hyvän ja erinomaisen välimaastossa. Sirius näkee ponnistuspaikat itsekin ja kykenee yhdeksällä kerralla kymmenestä pelastamaan ratsastajansa virhearviot taikomalla itsensä esteen yli, vaikka lähestyminen ei olisikaan mennyt putkeen. Tosin taikatemppuhypyn jälkeen irkku on todennäköisesti sen verran sydämistynyt ratsastajaansa, että lopettaa yhteistyön siihen paikkaan. Vesiesteet ovat vettä rakastavan orin suosikkeja, kavalettien kanssa Sirius saattaa lyödä homman pelleilyksi. Ihme harjoitusesteitä amatööreille!

Kisapaikoilla Sirius näkyy ja kuuluu valitettavan hyvin. Tammoille huutelu, oreille uhittelu sekä kahdelle jalalle pyrkiminen alkavat aika lailla sillä hetkellä, kun ori saadaan rekasta ulos. Muiden hevosten seassa Siriuksen keskittyminen on lähtökohtaisesti pakkasen puolella. Ori on parasta pitää vähän kauempana muista ja verrytellä oikeasti huolella; kiireessä vähän sinne päin verryttely ei todellakaan riitä herättämään Siriusta työntekoon, vaan ”minun tammat prkl” jää päälle. Koetahan siinä sitten avotaivutella morsmaikuilleen mylvivää hevosta.

Kirjoittanut Lissu T., kiitos!

sukutaulu

  i. Exxilon xx
 
  ii. Eclipse Neon xx   iii. Primelord Eclipse xx
  iie. Neonlight xx
  ie. True Disaster xx   iei. Starboy xx
  iee. True Love xx
  e. Youniverse
 
  ei. Mazerunner xx   eii. Mazeaddiction xx
  eie. Rosamunda xx
  ee. Universal Affection   eei. Useless Friend
  eee. G.I. Amanda

jälkeläiset

21.06.2017 ISH-o. Vega Coup - e. Castlelyons Irish Cream - om. Daisy, VRL-14508
12.09.2017 ISH-o. Virgo Coup - e. Castlelyons Irish Cream - om. Lithy, VRL-07127
24.02.2018 ISH-o. Altair Coup - e. All Apologies xx - om. Gealán

kisakalenteri

Sirius kilpailee kenttäratsastuksessa porrastetuissa kilpailuissa. Katso ajankohtaiset kilpailutiedot hevosen VRL-profiilista.

KERJ: 2774.25p (vt. 6)

päiväkirja

22.03.2017: Sirius saapuu
Meille muutti tänään Castlelyonista kaksi kolmevuotiaaksi kääntynyttä Irish Sport Horsea, ori ja tamma. Olen ollut kovin tyytyväinen aiempaan castlelyonslaiseeni Hamletiin, ja olikin hurjan mukavaa saada sieltä lisätäydennystä hevosvalikoimaani! Molemmat nuoret hevoset olivat matkustaneet hyvin eivätkä vaikuttaneet reissusta ollenkaan voipuneilta, mikä tietää hyvää tulevaa kisauraa ajatellen. Ori, kimoontuva Sirius, on isokokoinen ja selvästi voimakasluonteinen, kun taas kirjava tammavarsa Irish Cream vaikuttaa mitä hellyttävimmältä tapaukselta. Molemmat ovat hienorakenteisia ja hyvin liikkuvia suoritushevosia ja uskon, että näiden kanssa päästään vielä pitkälle kenttäratsastuksen saralla. Ne laitetaan tässä kevään mittaan satulaan ja annetaan sitten laiduntaa vielä kesä, ennen kuin syksymmällä voidaan toivottavasti vähän aikuistuneiden hevosten kanssa aloittaa säännöllisempi treeni. Kisaradoille meillä ei tietystikään ole kiire, mutta eiköhän sinnekin jo nelivuotiaiden kanssa päästä tunnelmaa haistelemaan. Sen verran kypsiltä nämä vaikuttavat!

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja - tekstit, muokkaus © coupie - kuvat © Franz Venhaus, lisenssi